Σύμφωνο μετανάστευσης: Aισιοδοξία Μ. Σχοινά για ευρωπαϊκό συμβιβασμό μέχρι το 2024

 

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, δηλώνει αισιόδοξος για ένα ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης ως το τέλος της θητείας της Κομισιόν (σ.σ. 2024), και θεωρεί απίθανο να υπάρξει συμβιβασμός στη διάρκεια της γαλλικής Προεδρίας.

«Θα έχουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση. Ίσως όχι τους επόμενους μήνες, αλλά πιθανώς μέχρι το τέλος της θητείας της Επιτροπής», είπε σε δημοσιογράφους της Europresse τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου.

Η συνεργασία για τη μετανάστευση είναι «κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή η Επιτροπή. Προσπαθήσαμε με τον Γιούνκερ, δεν πέτυχε. Ίσως γιατί οι πληγές του 2015 ήταν πολύ πρόσφατες για να βρεθεί συμφωνία. Εδώ όμως βρισκόμαστε σε μια διαφορετική κατάσταση. Με την κρίση στη Λευκορωσία, ακόμη και η Ανατολική Ευρώπη συνειδητοποιεί ότι αυτό δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο το νότο», εξήγησε.

Ερωτηθείς σχετικά με τον μηχανισμό «πολιτικής διαχείρισης του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων» που θέλει η Γαλλία, απάντησε ότι «δεν είναι πολύ σαφής» και απαιτεί «εξηγήσεις».

«Για το σύμφωνο μετανάστευσης και το Σένγκεν, δεν μπορούμε να θέσουμε τους εαυτούς μας εκτός κοινοτικού δικαίου. Θα είναι υπό τη δικαιοδοσία και τον έλεγχο του δικαστηρίου του Λουξεμβούργου», είπε χαρακτηριστικά.

 

Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες: Γιώργος Συριόπουλος/ertnews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: