Συγκλονιστική επιτυχία των Πολωνών παλαιοντολόγων ανακάλυψαν μοναδικά ίχνη δεινοσαύρων

 

Τέλεια διατηρημένα ίχνη δεινοσαύρων -ίχνη και οστά- ανακαλύφθηκαν σε ένα ανοιχτό ορυχείο αργίλου στο Borkowice, κοντά στην πόλη Przysucha. Όλος ο κόσμος της επιστήμης συζητά την επιτυχία των Πολωνών παλαιοντολόγων, επειδή τα ίχνη ταιριάζουν με τις πιο γνωστές ανακαλύψεις από τη Γροιλανδία, τη Βόρεια Αμερική και την Κίνα.

Μέχρι πρόσφατα, φαινόταν ότι η Πολωνία είχε λίγες πιθανότητες για θεαματικές ανακαλύψεις νέων παλαιοντολογικών τοποθεσιών με υπολείμματα δεινοσαύρων της Ιουρασικής εποχής. Εν τω μεταξύ, το περασμένο καλοκαίρι ο καθηγητης, Grzegorz Pieńkowski, γεωλόγος από το Πολωνικό Γεωλογικό Ινστιτούτο – Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών  και ο Δρ. Grzegorz Niedźwiedzki από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία ανακάλυψαν πολυάριθμα τέλεια διατηρημένα ίχνη αρπακτικών και φυτοφάγων δεινοσαύρων.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην έδρα του Πολωνικού Γεωλογικού Ινστιτούτου, στη Βαρσοβία, ο καθηγητής Grzegorz Pieńkowski εξήγησε ότι τα ίχνη υποδεικνύουν ότι περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια πριν στο νότιο τμήμα του νομού Μαζόβια  υπήρχε μια πλούσια πανίδα και χλωρίδα και αυτή η περιοχή (τότε μέρος της υπερηπείρου Pangea) κατοικούνταν από διάφορα είδη δεινοσαύρων, που συγκεντρώνονταν γύρω από την ρηχή θάλασσα.

Ο συν-έταιρος της συγκλονιστικής ανακάλυψης, Δρ. Grzegorz Niedźwiedzki, σημείωσε ότι αυτή είναι μια ακόμη επιτυχία των Πολωνών παλαιοντολόγων, που χρησιμοποιούν τη γνώση και την εμπειρία τους σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον – μέχρι στιγμής πολύ λίγα ίχνη ζώων και φυτών από την Ιουρασική περίοδο έχουν ανακαλυφθεί σε όλο τον κόσμο, γι’ αυτό κάθε νέο εύρημα, ειδικά τόσο τέλεια διατηρημένο, αξίζει το βάρος του σε χρυσό για τους επιστήμονες.

 

 

Επιμέλεια: Μαλγκοζάτα Ολσέφσκι/ertnews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: