Στόλτενμπεργκ: Ο Πούτιν πρέπει να τελειώσει τον πόλεμο – Πληρώνει ήδη μεγάλο τίμημα

 

Τη στήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με την Ρωσία διαβεβαίωσαν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο γγ του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ απορρίπτοντας ταυτόχρονα εμπλοκή του ΝΑΤΟ σ΄αυτόν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν στο επίκεντρο της σημερινής τους συνάντησης στην καγκελαρία του Βερολίνου στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα.

«Δυστυχώς, οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποτροπή του πολέμου απέτυχαν», είπε ο καγκελάριος Σολτς. «Ο Πούτιν προκαλεί κάθε μέρα πόνο και δυστυχία στην Ουκρανία και φέρει αποκλειστικά την ευθύνη για τους νεκρούς και τραυματίες του πολέμου», πρόσθεσε.

Ο γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε ότι «το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί στρατιωτικά σε αυτόν τον πόλεμο». Διαβεβαίωσε ταυτόχρονα για την αποφασιστική, «χωρίς ναι μεν αλλά», υπεράσπιση της ασφάλειας των συμμάχων. «Υποστηρίζουμε έμπρακτα τους ανατολικούς συμμάχους», είπε ο Σολτς και πρόσθεσε ότι «η Γερμανία συμβάλλει με το μερίδιό της και θα συνεχίσει να το κάνει».

Ο καγκελάριος παρέπεμψε στην αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ, καθώς και το Ειδικό Ταμείο για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, που ενέκρινε χθες η Ομοσπονδιακή Βουλή.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, υπογράμμισε ότι θα συνεχιστεί η βοήθεια και υποστήριξη στην Ουκρανία. Ωστόσο απέκλεισε την εμπλοκή της Ατλαντικής Συμμαχίας σ΄αυτόν.

«Το ΝΑΤΟ έχει ευθύνη να μην κλιμακωθεί ο πόλεμος», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ. «Αυτός είναι ο πόλεμος του Πούτιν. Ο Πούτιν πρέπει να τελειώσει τον πόλεμο», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι «πληρώνει ήδη μεγάλο τίμημα». «Πρέπει να αποσύρρει τα στρατεύματά του και να στραφεί στη διπλωματία με καλή πίστη» πρόσθεσε.

Ο Στόλτεμπεργκ ευχαρίστησε τον καγκελάριο για την αύξηση των αμυντικών δαπανών και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει στο κέντρο της Ευρώπης. «Θα ήθελα επίσης να καλωσορίσω την απόφαση να επενδύσετε σε επόμενης γενιάς μαχητικά αεροσκάφη. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για την ασφάλεια της Ευρώπης» κατέληξε.

 

Ανταπόκριση από Βερολίνο: Γιώργος Παππάς/ertnews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: