Στην Ουκρανία ο Μπόρις Τζόνσον για συνομιλίες με Ζελένσκι

 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στην Ουκρανία  για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, καθώς οι εντάσεις στα σύνορα της χώρας με τη Ρωσία συνεχίζουν να αυξάνονται.

Πάνω από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες συγκεντρώνονται επί του παρόντος στο κατώφλι της Ουκρανίας και ο Πρόεδρος Πούτιν έχει επανειλημμένα ζητήσει να περιοριστεί το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιδιώκει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την αυτοάμυνα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εδώ και καιρό ένθερμος υποστηρικτής της ουκρανικής κυριαρχίας. Από το 2015, οι βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν εκπαιδεύσει πάνω από 22.000 Ουκρανούς στρατιώτες για να αμυνθούν. Οι σημερινές συζητήσεις του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Ζελένσκι θα καλύψουν όλο το φάσμα της στρατηγικής υποστήριξης του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ουκρανία.

Νέα χρηματοδότηση ύψους 88 εκατομμυρίων λιρών, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Καλής Διακυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, που ανακοινώθηκε σήμερα θα ενισχύσει αυτό το έργο και τις προσπάθειες βοήθειας για τη μείωση της εξάρτησης της Ουκρανίας από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων απευθείας στον Πρόεδρο Πούτιν, τη διαρκή και ακλόνητη υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην ουκρανική κυριαρχία. Περαιτέρω ρωσική εισβολή θα είχε έντονο ανθρωπιστικό κόστος και το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να ενθαρρύνει τη Ρωσία να συμμετάσχει πλήρως σε συζητήσεις με το ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε:
«Είναι δικαίωμα κάθε Ουκρανού να καθορίσει πώς κυβερνάται. Ως φίλος και δημοκρατικός εταίρος, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να υποστηρίζει την κυριαρχία της Ουκρανίας μπροστά σε αυτούς που επιδιώκουν να την καταστρέψουν.
«Καλούμε τη Ρωσία να υποχωρήσει και να ξεκινήσει διάλογο για να βρεθεί μια διπλωματική λύση και να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία».

Ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από την Υπουργό Εξωτερικών και θα συμμετάσχει στις συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ζελένσκι.

Ο Πρωθυπουργός καλωσόρισε τον Πρόεδρο Ζελένσκι στην Ντάουνινγκ Στριτ τον Οκτώβριο του 2020, όπου συμφώνησαν να εντείνουν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ουκρανίας σε τομείς όπως η άμυνα, το εμπόριο και τη πολιτική συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης ξεκίνησαν έναν συνεχή Στρατηγικό Διάλογο, ο οποίος συνεχίζεται σε αυτή την επίσκεψη.

Οι ηγέτες μίλησαν για τελευταία φορά στις 13 Ιανουαρίου, όταν συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά μαζί με διεθνείς εταίρους για να αποτρέψουν τη ρωσική επιθετικότητα.

Τη Δευτέρα, η υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ενίσχυση του καθεστώτος κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο θα δώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο την εξουσία να στοχεύει κάθε εταιρεία που συνδέεται με το ρωσικό κράτος, να ασκεί επιχειρηματικές δραστηριότητες οικονομικής σημασίας για το ρωσικό κράτος ή να δραστηριοποιείται σε έναν τομέα στρατηγικήσ σημασίας για το ρωσικό κράτος.

Μετά από οδηγίες του Πρωθυπουργού, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε συζητήσεις με το ΝΑΤΟ σχετικά με την υποστήριξη που μπορεί να προσφερθεί για την υποστήριξη της Ανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

 

 

 

ertnews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: