Σπάνιες αρχαίες αράχνες «δολοφόνοι» βρέθηκαν ζωντανές στο νησί Καγκουρό

Ένα αρχαίο είδος αράχνης, που οι ειδικοί πίστευαν  ότι είχε εξαφανιστεί μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το νησί Καγκουρό το καλοκαίρι του 2020, βρέθηκε εν ζωή.

Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν ζωντανές μια ενήλικη θηλυκή και μια ανήλικη αράχνη «δολοφόνος», που ονομάζεται επίσης και αράχνη πελεκάνος (Zephyrarchaea austini).  Την λένε δολοφόνο γιατί τρώει μικρότερες αράχνες, ενώ το μεγάλο ράμφος – δαγκάνα με το οποίο ακινητοποιεί τα θύματα μοιάζει με ράμφος Πελεκάνου. Πιστεύεται μάλιστα ότι έχουν επιζήσει από την εποχή των δεινοσαύρων.

Το είδος αυτής της αράχνης δολοφόνου  βρισκόταν μόνο στην προστατευόμενη περιοχή του Δυτικού Ποταμού, στο νησί Καγκουρό. Περιοχή που καταστράφηκε ολοσχερώς από την τεράστια δασική πυρκαγιά που έπληξε το νησί, πριν περίπου 2 χρόνια.

Πάνω που οι επιστήμονες εξέφραζαν φόβους ότι έχουν εξαφανιστεί, οι δυο αράχνες δολοφόνοι έκαναν την εμφάνιση τους, αρκετά μακρυά από το σημείο όπου το φυσικό τους περιβάλλον είχε καταστραφεί. Η ύπαρξη ανήλικης αράχνης μάλιστα οδηγεί στο συμπέρασμα πως γεννήθηκε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Τώρα, οι ερευνητές επικεντρώνονται στην ενίσχυση της αναπαραγωγής του είδους ακόμα και με τεχνητά μέσα, ενώ κρατούν μυστικό το ακριβές σημείο που δημιούργησαν την νέα τους κατοικία στο νησί Καγκουρό οι αράχνες «δολοφόνοι».

 

Ανταπόκριση: Έμμα Παπαεμμανουήλ, Αυστραλία /ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: