Ρωσία: Κίνδυνος νέων μεταλλάξεων Covid-19

“Ο κίνδυνος νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού στη Ρωσία, από τις αρχές Νοεμβρίου έχει αυξηθεί”. Την αποκάλυψη αυτή έκανε στο ραδιόφωνο του Sputnik, ο ιολόγος του Ινστιτούτου Γκαμαλέγια, Αλεξάντερ Μποτένκο.Ο Ρώσος επιστήμονας χρησιμοποίησε πολύ σκληρή γλώσσα για τους συμπαριώτες του, καθώς τους επέρριψε την ευθύνη για τις μεταλλάξεις που φέρνουν μαζί τους, μετά τις διακοπές τους. Υπενθυμίζουμε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε «μη εργάσιμες» τις ημέρες από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου στη Ρωσία, προκειμένου οι αρχές να επιτύχουν μείωση του ρυθμού εξάπλωσης του COVID-19. Σε ορισμένες περιοχές, αυτό το καθεστώς εισήχθη νωρίτερα ή επεκτάθηκε ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση.

Ωστόσο, ορισμένοι Ρώσοι χρησιμοποίησαν τον ελεύθερο χρόνο για ξεκούραση στο εξωτερικό και αυτό μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβε το κράτος, σημείωσε ο Μπουτένκο. «Θα υπάρξει μείωση της συχνότητας, αλλά αυτή θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η επίδραση των μη εργάσιμων ημερών, θα ήταν πιο αισθητή αν δεν υπήρχε η απολύτως ηλίθια επιθυμία ορισμένων ανθρώπων να ταξιδέψουν αυτή τη χρονική στιγμή στην Τουρκία, την Αίγυπτο και άλλες χώρες», σημείωσε ο ιολόγος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ταξιδεύοντας σε ξένα θέρετρα κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, οι Ρώσοι δεν διακινδυνεύουν μόνο τη δική τους υγεία. Όταν επιστρέφουν στο σπίτι, μπορεί να γίνουν πηγή μόλυνσης για άλλους ανθρώπους, μια συμπεριφορά που σύμφωνα με τον Μπουτένκο είναι ανόητη.

 

 

Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας/ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: