ΠΟΥ: Αύξηση σε μια εβδομάδα κατά 55% των κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο

 

Κατά 55% αυξήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά την εβδομάδα 3 – 9 Ιανουαρίου 2022, τα νέα εβδομαδιαία κρούσματα COVID-19 ενώ οι νέοι εβδομαδιαίοι θάνατοι παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με εκείνους που αναφέρθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα τονίζει στον εβδομαδιαίο απολογισμό του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αυτό αντιστοιχεί σε πάνω από 15 εκατομμύρια νέα κρούσματα και πάνω από 43.000 νέους θανάτους. Συνολικά από την αρχή της πανδημίας είχαν καταγραφεί μέχρι τις 9 Ιανουαρίου, περισσότερα από 304 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και πάνω από 5,4 εκατομμύρια θάνατοι.

Αναλυτικότερα καταγράφηκε αύξηση της συχνότητας των εβδομαδιαίων κρουσμάτων σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Περιφέρεια της Αφρικής, η οποία ανέφερε μείωση 11%. Η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας ανέφερε τη μεγαλύτερη αύξηση νέων κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα κατά 418%, ακολουθούμενη από την περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού με αύξηση κατά 122%, την Περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου κατά 86%, την περιοχή της Αμερικής κατά 78% και της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας κατά 31%.

Οι νέοι εβδομαδιαίοι θάνατοι αυξήθηκαν στην περιοχή της Αφρικής  κατά 84% και στην περιοχή της Αμερικής κατά 26%, ενώ στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού παρέμειναν στα ίδια επίπεδα  με την προηγούμενη εβδομάδα. Μείωση των νέων εβδομαδιαίων θανάτων καταγράφηκε στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με 11%, στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια κατά 10% και στην Περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ασίας κατά 6%.

Όσον αφορά την παραλλαγή Όμικρον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει στην νεότερη ενημέρωση του ότι έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα ανάπτυξης και αντικαθιστά γρήγορα άλλες παραλλαγές. Αυτή η παραλλαγή αποδεικνύεται ότι έχει μικρότερο χρόνο διπλασιασμού σε σύγκριση με προηγούμενες παραλλαγές, με τη μετάδοση να γίνεται ακόμη και μεταξύ όσων έχουν εμβολιαστεί ή με ιστορικό προηγούμενης λοίμωξης από SARS-CoV-2. Υπάρχουν μάλιστα  αυξημένες ενδείξεις ότι αυτή η παραλλαγή είναι ικανή να αποφύγει την ανοσία.

 

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης/ertnews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: