Ουκρανική κρίση: Ψύχραιμοι οι Έλληνες του Κιέβου – Τα καταφύγια και οι πίνακες ενημέρωσης

 

Φυσιολογικά κυλά η ζωή στην Ουκρανία για τους κατοίκους τόσο στο Κίεβο, όσο και στις γύρω περιοχές, παρά το ότι η ατμόσφαιρα στη ρωσο-ουκρανική μεθόριο παραμένει τεταμένη.

Η οργάνωση της χώρας, για το ενδεχόμενο επίθεσης από τη Ρωσία, είναι μεγάλη. Οι κάτοικοι γνωρίζουν τα καταφύγια, ενώ υπάρχουν και πίνακες που ενημερώνουν τους πολίτες για το πού θα πρέπει να οδηγηθούν σε περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου “Ζορμπάς” στην Ουκρανία, Αλεξάνδρα Σαϊτάν, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι η καθημερινότητα δεν έχει αλλάξει και ότι στο Κίεβο δεν υπάρχει πανικός. “Υπάρχουν πίνακες μέσω των οποίων μπορεί κανείς να δει που πρέπει να πάει σε περίπτωση επίθεσης. Στη δουλειά μου είναι κίτρινο χρώμα και αν ρίχνουν βόμβες σου λέει πού πρέπει να τρέξεις” τόνισε.

“Δεν πιστεύουμε ότι στον 21ο αιώνα θα έρθουν τανκς και θα ρίχνουν βόμβες πάνω στο κεφάλι μας. Ανησυχώ για την ανατολική Ουκρανία, όπου υπάρχουν πολλά ελληνικά χωριά. Τα χωριά αυτά βρίσκονται στη γραμμή που υπάρχει από τη μία ο ουκρανικός στρατός και από την άλλη ο ρωσικός” πρόσθεσε.

Ο δάσκαλος Βασίλης Σίμος, ο οποίος διδάσκει την ελληνική γλώσσα σε Ουκρανούς μαθητές στο Κίεβο, ταξίδεψε για 23 ώρες οδικώς, πέρασε τα ελληνικά σύνορα και βρίσκεται πλέον στο σπίτι του στη Λάρισα μαζί με την οικογένειά του.

Όπως τόνισε και ο ίδιος, δεν φαινόταν, στη ζωή του πολίτη, ότι κάτι θα γίνει. “Είναι ψύχραιμοι άνθρωποι και είναι έτοιμοι για όλα, όπως κι εμείς ως εργαζόμενοι εκεί. Είμασταν όμως όλοι ψύχραιμοι, γιατί γνωρίζαμε τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που κάτι γίνει. Γνωρίζαμε ποιοι χώροι λειτουργούν ως καταφύγια, είχαμε προμηθευτεί τρόφιμα στο διαμέρισμά μας. Γνωρίζαμε ότι το πρώτο πράγμα που θα γίνει ήταν να κοπεί το ρεύμα” σημείωσε.

Τόνισε δε ότι η καθημερινότητα των πολιτών στην Ουκρανία δεν μαρτυρεί ότι η κατάσταση οδεύει σε πόλεμο, καθώς ήταν και απόλυτα οργανωμένοι. Για την επιστροφή του είπε ότι πρόλαβε να γυρίσει πίσω, όπως και άλλοι συνάδελφοί του, προτού υπάρξει κατάσταση σύραξης. “Το Σάββατο μας ήρθε σε mail οδηγία να αφήσουμε την Κυριακή τη χώρα” είπε.

www.ertnews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: