Ουκρανία: Προς παράταση του στρατιωτικού νόμου οδεύει ο Β. Ζελένσκι – Η Ρωσία αναγνωρίζει τις «δυσκολίες» αλλά επιμένει ως τον τελικό στόχο

Ο πρόεδρος Ζελένσκι σκοπεύει να παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο και την επιστράτευση για άλλους τουλάχιστον τρεις μήνες, ενώ, ο ουκρανικός στρατός υποστήριξε ότι κατέγραψε εδαφικά κέρδη γύρω από το Χάρκοβο. Τουλάχιστον δέκα Oυκρανοί άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν από ρωσικά πυρά στην περιφέρεια Ντανιέτσκ.

Στο Κίεβο αντιθέτως  ο κόσμος επιστρέφει σε μια κανονικότητα και όπως μεταδίδει η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Κάτια Αντωνιάδη  οι άνθρωποι επιστρέφουν στις δουλειές τους και τα μαγαζιά επαναλειτουργούν ενώ διάγουμε την 85η μέρα του πολέμου που εξελίσσεται μακριά από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Ρώσος αξιωματούχος αναγνώρισε ότι ο στρατός συναντά  δυσκολίες και διαπράττει σφάλματα στην αποκαλούμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, αλλά τόνισε  ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί ως την επίτευξη των στόχων που όρισε η Μόσχα.

«Παρά τις δυσκολίες, η ειδική στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί ως το τέλος», δήλωσε ο Ρασίντ Νουργκαλίεφ, ο αναπληρωτής γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας, παρά τις παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία.

Επέμεινε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»,  όρος που χρησιμοποιεί η Ρωσία, αντί του «πόλεμος» ή «εισβολή»,  θα συνεχιστεί ως την «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας και μέχρι να εξασφαλιστεί «η προστασία των (αυτοανακηρυγμένων) Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ»,.

Η παράταση της επιστράτευσης για  ένα τρίμηνο ακόμη  επιβεβαιώνεται απο  έγγραφα τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες Τετάρτη 19/5. Έτσι υπολογίζεται ότι η επικείμενη παράταση  θα διαρκέσει τουλάχιστον ως την 23η Αυγούστου, την παραμονή της ημέρα της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Επί του πεδίου το ουκρανικό  γενικό επιτελείο μιλά για εδαφικά κέρδη κοντά στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με ανάρτηση στο Facebook χθες Τετάρτη.

Επίσης ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν χωριό στη Ρωσία, κοντά στα σύνορα των δύο εμπόλεμων κρατών, στη δυτική περιφέρεια Κουρσκ, νωρίς σήμερα το πρωί με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας άμαχος να χάσει τη ζωή του, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των τοπικών αρχών, Ρομάν Σταραβόιτ. Επλήγη βιοτεχνία παραγωγής αλκοολούχων ποτών και αρκετά άλλα κτίρια στο χωριό Τιότκινο.

Ουκρανικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το χωριό Ντεμεντίεβκα, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, προελαύνοντας σε βόρειο τομέα της περιοχής. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες στο χωριό Ντοβχένκε, περίπου 25 χιλιόμετρα από τη Σλοβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Σφοδρές εχθροπραξίες αναφέρθηκαν επίσης γύρω από τις πόλεις Λίμαν, Μπαχμούτ, Αβντιίβκα και κοντά στη Σεβεροντονιέτσκ στην περιφέρεια Λουχάνσκ, πάντα σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο. Παρότι η Πολεμική Αεροπορία παρείχε εκ του σύνεγγυς υποστήριξη στις ρωσικές χερσαίες δυνάμεις, δεν σημειώθηκαν ρωσικά εδαφικά κέρδη στην περιφέρεια, διαβεβαίωσαν οι ουκρανοί επιτελείς.

Ο Περιφερειάρχης στο Ντονιέτσκ  μίλησε για 10 άμαχους  νεκρούς, ανάμεσά τους δύο παιδιά, από πυρά των ρωσικών δυνάμεων. Ο Πάβλο Κιριλένκο, είπε ότι υπάρχουν επίσης τραυματίες στους οποίους παρέχονται ιατρικές φροντίδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP/ertnews.gr-Αποστολή: Κάτια Αντωνιάδη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: