Ο Οργανισμός για τη Συνεργασία στην Ποινική Δικαιοσύνη της ΕΕ διερευνά διεθνή εγκλήματα στην Ουκρανία

 

Ο Οργανισμός για τη Συνεργασία στην Ποινική Δικαιοσύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurojust, υποστήριξε τη σύσταση κοινής ομάδας έρευνας για εικαζόμενα βασικά διεθνή εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Οι αρμόδιες εθνικές αρχές της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Ουκρανίας υπέγραψαν συμφωνία για να καταστεί δυνατή η ανταλλαγή πληροφοριών και να διευκολυνθούν οι έρευνες για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και άλλα βασικά εγκλήματα. Η συμμετοχή στην Κοινή ομάδα ερευνών μπορεί να επεκταθεί σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, τρίτες χώρες ή άλλα τρίτα μέρη σε εύθετο χρόνο.

Η Ομάδα Έρευνας της ΕΕ είναι το αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του Γενικού Εισαγγελέα της Λιθουανίας, του Πολωνού Υπουργού Δικαιοσύνης με τον Γενικό Εισαγγελέα και της Γενικής Εισαγγελέας της Ουκρανίας. Η Ουκρανία είναι μία από τις 13 χώρες με Εισαγγελέα Σύνδεσμο στην Eurojust.

Συλλέγουν αποδεικτικά στοιχεία

Κύριος στόχος της ομάδας είναι να υποστηρίξει τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και την ταχεία και ασφαλή ανταλλαγή τους μεταξύ των εταίρων, καθώς και τη διαβίβαση πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο ευρωπαϊκός Οργανισμός θα βοηθήσει περαιτέρω σε αυτή τη διαδικασία παρέχοντας επιχειρησιακή, αναλυτική, νομική και οικονομική βοήθεια και θα υποστηρίξει τον συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ όλων των εθνικών αρχών έρευνας και δίωξης που έχουν επίσης ξεκινήσει έρευνες για βασικά εγκλήματα. Επιπλέον η Κοινή ομάδα Έρευνας θα υποστηρίξει τη συνεργασία αυτών των χωρών με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

 

 

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης,ertnews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: