Ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ παίρνει άδεια να παντρευτεί στη φυλακή

Ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, έλαβε άδεια να παντρευτεί τη σύντροφό του, Στέλλα Μόρις, στη φυλακή του Μπέλμαρς, σύμφωνα με το BBC News. Το ζευγάρι έχει δύο γιους, οι οποίοι, όπως λέει η Μόρις, συνελήφθησαν κατά την περίοδο που ο Ασάνζ βρισκόταν σε καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού του Λονδίνου.  Η σωφρονιστική υπηρεσία λέει ότι η αίτηση του Ασάνζ «εξετάστηκε με τον συνήθη τρόπο από τον διοικητή της φυλακής» .

Ο Ασάνζ, Αυστραλός πολίτης, συνελήφθη από την αστυνομία αφού πέρασε πέντε χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού, όπου είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο καθώς αγωνιζόταν να αποφύγει την έκδοση στη Σουηδία, φοβούμενος ότι θα οδηγηθεί στις ΗΠΑ για ανάκριση γύρω από τις δραστηριότητες του WikiLeaks.

Καταδικάστηκε σε 12 μήνες φυλάκιση για παράλειψη εγγύησης, αλλά κρατήθηκε στο Μπέλμαρς, ενώ οι ΗΠΑ άρχισαν μια μακρά δικαστική υπόθεση. Τον Ιανουάριο, ένας δικαστής απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση του Ασάνζ, αλλά υποβλήθηκε έφεση, με το αποτέλεσμα να εκκρεμεί ακόμη.  Δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τον γάμο.

Το ζευγάρι είναι αρραβωνιασμένο επί σειρά ετών και προσπαθούσε να παντρευτεί, παρά τις νομικές ενέργειες.  Οι γιοι τους Γκάμπριελ τεσσάρων ετών και ο Μαξ δύο ετών είναι Βρετανοί πολίτες.

Το ζευγάρι κινούνταν νομικά εναντίον του διοικητή της φυλακής και του Υπουργού Δικαιοσύνης, Ντόμινικ Ράαμπ, κατηγορώντας τους ότι απέτρεψαν τη διεξαγωγή γάμου.

Ανταπόκριση: Νατάσα Καντάβελου, Λονδίνο

ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: