ΝΑΤΟ: Το 2023 με αεροπορική βάση στην Κουτσόβα της Αλβανίας

 

Το ΝΑΤΟ θα ανοίξει την αεροπορική βάση των Βαλκανίων στην Κουτσόβα το 2023. Σε αυτή τη στρατιωτική αεροπορική βάση προβλέπεται να επενδυθούν 50 εκατομμύρια ευρώ από το ΝΑΤΟ και την αλβανική κυβέρνηση.

Ως η πρώτη βάση του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια, προβλέπεται ότι θα παραμένουν εκεί πολλά σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη.

Το Euronews γράφει ότι τον Ιανουάριο ξεκίνησαν οι εργασίες για τη μετατροπή της αεροπορικής βάσης  της Κουτσόβας σε ένα σύγχρονο κέντρο επιχειρήσεων και για τη φιλοξενία μιας σειράς σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών.

Αυτή η πρώην σοβιετική στρατιωτική βάση χτίστηκε τη δεκαετία του 1950, όταν η χώρα ήταν υπό την ηγεσία του Ενβέρ Χότζα. Ο Βίκτωρ Βαγγέλη, 83 ετών, υπηρέτησε για 27 χρόνια στην Κουτσόβα πετώντας με MiG-19 πριν συνταξιοδοτηθεί το 1990.

«Η ένταση της πτήσης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ήταν πολύ υψηλή», είπε, προσθέτοντας ότι η αεροπορική βάση «ήταν υπεύθυνη, μέχρι το 1962, για την κάλυψη ολόκληρου του εναέριου χώρου της χώρας».

Ο 83χρονος είπε ότι η μετατροπή της Κουτσόβας σε σύγχρονο κέντρο του ΝΑΤΟ θα ήταν ωφέλιμη για την επόμενη γενιά Αλβανών πιλότων που θα εκπαιδευτούν να πετούν με σύγχρονα αεροσκάφη.

Η Αλβανία, μέλος του ΝΑΤΟ από το 2009, ελπίζει επίσης να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

 

 

Πηγή: Euronews.albania

Μετάφραση: Σταυρούλα Ευάγγελου/ertnews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: