Μεξικό: Μετανάστες έραψαν τα στόματα τους διαμαρτυρόμενοι για την αργή έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων

 

Περισσότεροι από δέκα μετανάστες έραψαν τα στόματα τους  την Τρίτη μπροστά στα τοπικά γραφεία του Εθνικού Ινστιτούτου Μετανάστευσης (INM) στην πόλη Ταπατσούλα, στο νότιο Μεξικό, στη διάρκεια διαδήλωσης με κύρια αιτήματα να τους δοθούν χαρτιά και να τους επιτραπεί να μεταβούν στο βόρειο τμήμα της χώρας, στα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Μετανάστες διαδηλώνουν για πάνω από μια εβδομάδα στην Ταπατσούλα, στην πολιτεία Τσιάπας (νότια), ζητώντας να τους δοθούν άδειες διέλευσης για ανθρωπιστικούς λόγους.

«Διαδηλώνουμε για να μας αφήσουν να πάμε στη Μοντερέι (βόρεια) και κατόπιν να περάσουμε» τα σύνορα· οι αρχές «μου έκλεισαν ραντεβού σε τρεις ή τέσσερις μήνες και δεν έχω τα χρήματα να περιμένω τόσο», εξήγησε ο Ραφαέλ Ερνάντες, μετανάστης από τη Βενεζουέλα, που μαζί με άλλους, κυρίως από την Αϊτή και την Κούβα, ζητούν λύση.

Ακτιβιστές  καταγγέλλουν ότι  η υπηρεσία μετανάστευσης «δεν ανταποκρίνεται» και «δεν κάνει τίποτε για να επιλυθούν τα προβλήματα των μεταναστών, να τους δοθούν χαρτιά».

Οι διαδηλωτές αποφάσισαν να ράψουν τα στόματά τους «σε ένδειξη διαμαρτυρίας» για τη μεταχείρισή τους.

Χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από κράτη της κεντρικής Αμερικής, διασχίζουν το Μεξικό κάθε χρόνο με την ελπίδα να μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα και να ζητήσουν άσυλο στις ΗΠΑ, ώστε να σωθούν από τη βία και την ανέχεια στις χώρες τους.

Οι μεξικανικές αρχές έχουν ενισχύσει τους ελέγχους και τα μέτρα για να ανακόψουν τις μεταναστευτικές ροές, που άρχισαν να αυξάνονται δραματικά ήδη από την εκλογή στην προεδρία του Τζο Μπάιντεν.

Το 2021 οι αρχές έκαναν λόγο περί αύξησης των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου στο ίδιο το Μεξικό κατά 87%, κυρίως από πολίτες της Αϊτής και της Ονδούρας.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP, Reuters/ertnews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: