Μ. Σπυράκη: Πιθανή η επιβολή πλαφόν στην χονδρική του φυσικού αερίου (audio)

«Το σημαντικότερο που ανακοίνωσε εχθές η Κομισιόν ήταν ότι παίρνει σάρκα και οστά η πλατφόρμα για τις κοινές παραγγελίες, που σημαίνει πρακτικά ότι η Ευρώπη αθροίζει μια δύναμη οικονομική όταν βγαίνει στην αγορά φυσικού αερίου, άρα ακολουθεί μια λογική τύπου covid» τόνισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

Παράλληλα, η ευρωβουλευτής, ανέφερε ότι η Κομισιόν αυξάνει το υποχρεωτικό όριο της αποθήκευσης αερίου στο 80% την 1η Νοεμβρίου του 2022 και στο 90% την 1η Νοεμβρίου του 2023, που σημαίνει ότι υποχρεωνόμαστε να έχουμε και τα λεγόμενα στρατηγικά αποθέματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την μείωση των τιμών σε συνθήκες κανονικής ζωής και εργάζεται για το χειρότερο σενάριο, που είναι αυτό της διακοπής παροχής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη τον επόμενο χειμώνα.

«Το δεύτερο κομμάτι είναι ότι παραδέχτηκε η Επιτροπή και πλέον είναι τα λεφτά στο τραπέζι, με την έννοια ότι χρειάζονται περίπου 300 δισ. πρόσθετες επενδύσεις στις υποδομές που δεν θα είναι μόνο φυσικού αερίου αλλά προσανατολισμένες στο μέλλον, έτοιμες να υποδεχτούν υδρογόνο. Και βεβαίως τα μέτρα που κινεί η ΕΕ, με πολύ σημαντικά τα προγράμματα για φωτοβολταϊκά στις στέγες θα δώσουν μια εξοικονόμηση που θα φτάσει τα 100 δισ. Ειδικά αυτό είναι μια τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα, μια χώρα που έχει σχεδόν όλο τον χρόνο ηλιοφάνεια. Το να αναπτύξουμε μια κουλτούρα παραγωγού και καταναλωτή στην Ελλάδα μέσα από μια τέτοια διαδικασία θα είναι θείο δώρο για την χώρα μας» προσέθεσε.

Σύμφωνα με την ευρωβουλευτή της ΝΔ, θα υπάρξει μια δεύτερη πρόταση της Κομισιόν προς τους ηγέτες πριν την Σύνοδο Κορυφής που θα αφορά συνολικά το μοντέλο τιμολόγησης του ηλεκτρισμού. «Αλλά όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, υπάρχει ο προβληματισμός για το κακό σενάριο και τότε υπάρχει η πιθανότητα να επιβληθεί πλαφόν στην χονδρική. Είναι μια διαδικασία που αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες, ωστόσο παραμένει στο τραπέζι και είναι ένα από τα βασικά σημεία της πρότασης του Έλληνα Πρωθυπουργού» επισήμανε η κ. Σπυράκη.

ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: