Μ. Σπυράκη στο Πρώτο: Επείγει ένα άλλο μοντέλο τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος- Το Συμβούλιο πρέπει να αποφασίσει (audio)

«Το μοντέλο τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος είναι το πρόβλημα, είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και με ευρωπαϊκά εργαλεία μπορεί μόνο να αντιμετωπιστεί, γι’ αυτό και η πίεση που ασκούμε είναι πάρα πολύ μεγάλη και η Κομισιόν έχει λάβει εντολή να παρουσιάσει εναλλακτικά σενάρια στους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του Μαΐου» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη.

«Αυτό που κάνουμε είναι να ασκούμε τεράστια πίεση προς την Κομισιόν, γιατί το Συμβούλιο έχει ήδη δώσει εντολή να διερευνηθεί ένα νέο μοντέλο τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να αλλάξει το ήδη υπάρχον, το οποίο είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τις τιμές φυσικού αερίου. Άρα αυτό που επείγει πια είναι να δούμε ένα άλλο μοντέλο τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος συνολικά στην Ευρώπη. Είναι κάτι που δεν μπορεί να κάνει μια χώρα μονομερώς και οι χώρες που πήραν εξαίρεση, η Ισπανία και η Πορτογαλία, είχαν την ευτυχία και την δυνατότητα να έχουν περισσότερο από 50% στο ενεργειακό τους μείγμα τις ΑΠΕ οπότε δεν επηρεάζονταν τόσο πολύ από το φυσικό αέριο και επίσης είχαν το δυστυχές γεγονός να μην είναι βαριά συνδεδεμένες με την υπόλοιπη Ευρώπη, άρα δεν την επηρεάζουν» ανέφερε η κ. Σπυράκη. «Ως κοινοβούλιο έχουμε εξαντλήσει όλη την συζήτηση. Το ζήτημα είναι το Συμβούλιο. Η ίδια η επίτροπος λέει ότι όταν πάρουν εντολή από το Συμβούλιο μπορούν επίσης να εξαντλήσουν όλα τα σενάρια. Πρέπει να αποφασίσει το Συμβούλιο το αργότερο στο τέλος Μαΐου» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη στην στάση των κρατών-μελών της ΕΕ απέναντι στο ενεργειακό ζήτημα, σημείωσε πως πράγματι έχουν υπάρξει ως τώρα αντιστάσεις για την ρύθμιση της αγοράς χονδρικής του φυσικού αερίου από χώρες που έχουν μακροχρόνια συμβόλαια και με την Ρωσία, όπως είναι η Γερμανία και η Ολλανδία, οι οποίες σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες δεν θέλουν να χάσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα για την φτηνή ενέργεια. «Αυτό ακριβώς συμβαίνει και δεν προχωράμε σε μια άμεση παρέμβαση στην αγορά της χονδρικής, που δεν θα ήταν παρέμβαση με την έννοια του σοβιετικού τύπου, ότι παρεμβαίνει η πολιτική στην οικονομία, θα ήταν μια παρέμβαση που θα οδηγούσε σε μια ρύθμιση και κυρίως θα απέφευγε περιπτώσεις κερδοσκοπίας γιατί μεταξύ των άλλων η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη εστιάζει και στις φυσικές παραδόσεις, δεν μπορείς δηλαδή να πουλάς αέρα» ανέφερε.

Σε σχέση με την πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει γύρω από το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής, η κ. Σπυράκη τόνισε «ότι πρέπει να αποφεύγουμε στην δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα οτιδήποτε θυμίζει το κακό παρελθόν και τον λαϊκισμό που ζήσαμε και μας έφερε στα πρόθυρα της καταστροφής μετά το 2015».

«Δεν μπορούμε να καταφεύγουμε σε απλοϊκές προτάσεις που δεν έχουν καμία βάση εφαρμογής και σε λύσεις με λεφτόδεντρα. Πρέπει να γίνει παρέμβαση άμεσα και για αυτόν τον λόγο ο πρωθυπουργός έχει βάλει μια ατζέντα εδώ ευρωπαϊκή σε τρία επίπεδα. Το πρώτο είναι η αλλαγή του μοντέλου τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος στην κατεύθυνση της αποσύνδεσης της τιμής του ηλεκτρικού από το φυσικό αέριο. Δεύτερον, στην χρήση δανείων που υπάρχουν και λιμνάζουν στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που δεν έχουν κάνει χρήση οι χώρες, με στόχο την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τρίτον την παρέμβαση στην χονδρική του φυσικού αερίου ούτως ώστε να μειωθεί η κερδοσκοπία γιατί ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα πώς θα πορευτεί η Ελλάδα εάν δεν υπάρξει άμεση απόφαση σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο, η κ. Σπυράκη υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχει κάνει σαφές το μήνυμα «ότι εφόσον δεν έχουμε λύση εδώ τέτοια που να μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στους ευάλωτους και κεντρικά στην παραγωγή στην Ελλάδα και στην μεσαία τάξη θα προχωρήσει σε επιπλέον εθνικά μέτρα».

Απαντώντας στο σχόλιο ότι η χώρα μας είναι από εκείνες που αγοράζουν ενέργεια στην χονδρική σε πολύ υψηλές τιμές, η κ. Σπυράκη επισήμανε πως η Ελλάδα αγοράζει ακριβά για λόγους διασυνδέσεων και για λόγους έλλειψης υποδομών αποθήκευσης. «Αυτό σε ένα σημείο μπορεί να λυθεί και έχει ήδη λυθεί με την πρόταση που έχει ήδη υιοθετηθεί από τους ηγέτες και θα προχωρήσει σε εφαρμογή άμεσα, που είναι οι εθελοντικές κοινές παραγγελίες. Μπορούμε να μπούμε στην πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει η ΕΕ και να κάνουμε εθελοντικά κοινές παραγγελίες με άλλες χώρες και μπορούμε ταυτόχρονα να μοιραστούμε χώρους αποθήκευσης έναντι συγκεκριμένου αντιτίμου. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα είναι γεμάτες οι αποθήκες της ΕΕ κατά 80% φυσικό αέριο την 1η Νοεμβρίου του 2022 και ως Ελλάδα μαζί με τους άλλους εταίρους θα έχουμε ένα πλεονέκτημα σε σχέση με το ότι θα έχουμε πια στρατηγικά αποθέματα, που η κρίση μας βρήκε χωρίς να έχουμε» τόνισε.

www.ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: