Συναγερμός για την παραλλαγή Όμικρον – Ύποπτα κρούσματα σε Τσεχία & Γερμανία

Ανησυχία επικρατεί σε όλο τον κόσμο από το νέο στέλεχος του κορονοϊού, που φέρει την επίσημη ονομασία Όμικρον. Οι υγειονομικές αρχές της Τσεχίας ανακοίνωσαν ότι έχουν εντοπίσει ένα ύποπτο κρούσμα του νέου στελέχους κι αυτή τη στιγμή διενεργούνται περαιτέρω εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί.

Και στη Γερμανία υπάρχει ύποπτο κρούσμα της Όμικρον με τον υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων της Έσσης να αναφέρει σε tweet του ότι πιθανότατα η παραλλαγή Όμικρον βρίσκεται ήδη στη Γερμανία. Επιβεβαιωμένα κρούσματα του στελέχους έχουν ήδη βρεθεί στο Βέλγιο, το Ισραήλ, το Χονγκ Κονγκ, στη Νότια Αφρική και στην Μποτσουάνα όπου υπάρχει συρροή κρουσμάτων.

Επιστήμονες στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής μελετούν το νέο στέλεχος του κορονοϊού. «Νομίζω ότι αυτή η μετάλλαξη πλέον αποκαλύφθηκε. Θα είναι εδώ γύρω και πρέπει να καταλάβουμε εάν τα εμβόλια πρέπει να τροποποιηθούν. Όλα αυτά τα πράγματα μπορούν να γίνουν αρκετά γρήγορα επειδή μερικά από αυτά τα εμβόλια μπορούν εύκολα να τροποποιηθούν» τονίζει ο ιολόγος Άλεξ Σίγκαλ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις περιέχει πάνω από 50 μεταλλάξεις, από τις οποίες οι 30 είναι στην ακίδα του ιού, διπλάσιες από το στέλεχος Δέλτα. Μέχρι στιγμής κανείς δεν γνωρίζει εάν αντιμετωπίζεται από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Το στέλεχος του ιού που ταυτοποιήθηκε στον αφρικανικό νότο προκαλεί ανησυχία σε όλο τον κόσμο. Η μία χώρα μετά την άλλη απαγορεύει τις πτήσεις από χώρες του προληπτικά.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου νόσων τονίζει πως ο κίνδυνος να εξαπλωθεί η Όμικρον είναι «υψηλός έως πολύ υψηλός». Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι θα χρειαστούν λίγες εβδομάδες για να κατανοηθεί η επίπτωσή του.

«Υπάρχει πολλή δουλειά που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Νότια Αφρική και σε άλλες χώρες για τον καλύτερο χαρακτηρισμό της ίδιας της παραλλαγής όσον αφορά τη μεταδοτικότητα, τη σοβαρότητα και τυχόν αντίκτυπο στα αντίμετρά μας» δήλωσε η επικεφαλής τεχνικής διαχείρισης της πανδημίας του ΠΟΥ, Μαρία βαν Κέρκοβε.

Η Μαρία βαν Κέρκοβε τονίζει πως το σημαντικό δεν είναι οι απαγορεύσεις πτήσεων, αλλά η προσοχή όλων μας: «Τα μέτρα, αυτά τα αποδεδειγμένα μέτρα δημόσιας υγείας, δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικά: Αποστάσεις, χρήση μάσκας, φροντίζοντας να είναι πάνω από τη μύτη και το στόμα σας με καθαρά τα χέρια, φροντίζοντας να αποφεύγετε χώρους με συνωστισμό, να βρίσκεστε σε δωμάτια όπου υπάρχει καλός αερισμός και όταν έρθει η σειρά σας, εμβολιαστείτε».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε την ανάγκη κατάργησης των δικαιωμάτων πνευματικής Ιδιοκτησίας για τα εμβόλια. «Δεν γνωρίζουμε πολλά για την παραλλαγή εκτός από το ότι προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Φαίνεται ότι εξαπλώνεται γρήγορα» τόνισε ο Τζο Μπάιντεν

Τα νέα για τη νέα παραλλαγή προκάλεσε κύματα πανικού στα χρηματιστήρια και πτώση στις τιμές του πετρελαίου, καθώς είναι έντονη η ανησυχία για επιβολή αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων παγκοσμίως.

Και ενώ οι οδηγίες για εμβολιασμό εντείνονται χιλιάδες διαδήλωσαν για άλλη μια φορά σε πόλεις της Αυστραλίας κατά της επιβολής του από τις αρχές.

 

Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 61 άνθρωποι που έφτασαν στο Άμστερνταμ με δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική βρέθηκαν θετικοί στην covid-19 και διενεργούνται περαιτέρω εξετάσεις προκειμένου να εξακριβωθεί αν έχουν μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον. «Οι ταξιδιώτες με θετικό τεστ θα τεθούν σε απομόνωση σε ξενοδοχεία μέσα ή κοντά στο Σίπχολ», επεσήμαναν οι υγειονομικές αρχές. «Εξετάζουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα θετικά τεστ για να εξακριβώσουμε αν πρόκειται για το νέο στέλεχος ανησυχίας, που πλέον αποκαλείται Όμικρον», πρόσθεσαν.

Πηγή: ΕΡΤ,  Ρεπορτάζ: Κάλη Λέκκα, Ανδριανα Μαγγανιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: