Ισπανία και Πορτογαλία προτείνουν ως μέγιστη τιμή παραγωγής φυσικού αερίου τα 30 ευρώ ανά Μεγαβατώρα

 

Ισπανία και Πορτογαλία προτείνουν ως μέγιστη τιμή φυσικού αερίου τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Οι διαπραγματεύσεις Ισπανίας, Πορτογαλίας και Κομισιόν συνεχίζονται ενόψει της συνεδρίασης των Επιτρόπων στις 27 Απριλίου όπου θα αποφασιστεί η Ιβηρική πρόταση για την μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που συνδέεται με την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι δύο χώρες έχουν ήδη αποστείλει την πρότασή τους για περιορισμό της μέγιστης τιμής φυσικού αερίου για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα 30 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh). Η πρόταση, η οποία εξακολουθεί να χρειάζεται την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ανέβαζε το μέσο ημερήσιο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στα 120 ή 130 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες είναι ο κύριος παράγοντας πίσω από την ατέρμονη κλιμάκωση της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία σήμερα κοστίζει σχεδόν πέντε φορές περισσότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Η Ισπανία πρότεινε ως αρχική λύση ένα σύστημα διπλής αντιστοίχισης τιμών για τη διαφοροποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στην Ιβηρική Χερσόνησο και της ηλεκτρικής ενέργειας που εξάγεται στην κοινοτική αγορά μέσω των Πυρηναίων. Δηλαδή, η Ισπανία αναγνωρίζει ότι το σχέδιό της για μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας την αναγκάζει να περιορίσει τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία.  Η πρόταση που παρουσίασε η ισπανική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητά η εξαίρεση αυτή να ισχύσει μέχρι το τέλος του έτους και υποστηρίζει ότι ο αντίκτυπος στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά είναι ελάχιστος, δεδομένου ότι η διασύνδεση είναι «η χαμηλότερη στην Ευρώπη» σε ποσοστό μόνο 2,8%. Για τον λόγο αυτό προτείνει σύστημα διπλής δημοπρασίας : μία για την τιμή που θα ισχύει για την Ιβηρική χερσόνησο και μία για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, σκοπεύουν με την πρόταση τους να μειώσουν την τελική λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για κατοικίες και επιχειρήσεις.

 

 

Μαδρίτη, Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή/ertnews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: