Ισημερινός: Στρατός και αστυνομία σε όλη την επικράτεια λόγω των συμμοριών ναρκωτικών

 

«Κηρύσσουμε κατάσταση εξαίρεσης καθ’ άπασα την επικράτεια», είπε ο αρχηγός του κράτους  Γκιγιέρμο Λάσο κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού επικαλέστηκε το κύμα βίας  που συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών, δίνοντας διαταγή να αναπτυχθούν στους δρόμους «μαζικά» αστυνομικοί και στρατιωτικοί.

Από «τώρα», «οι ένοπλες δυνάμεις μας και η αστυνομία μας θα κινητοποιηθούν μαζικά», θα βγουν «στους δρόμους του Ισημερινού  που δεν υπάρχει παρά μόνο ένας εχθρός: η διακίνηση ναρκωτικών» και «τα τελευταία χρόνια, ο Ισημερινός έγινε από χώρα μέσω της οποίας διακινούνταν ναρκωτικά χώρα όπου καταναλώνονται ναρκωτικά», σύμφωνα με τον πρόεδρο, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο.

Λίγο πριν ο Λάσο άλλαξε υπουργό Άμυνας, εν μέσω της κρίσης στο σύστημα των φυλακών. Διόρισε στη θέση τον στρατηγό εν αποστρατεία Λουίς Ερνάντες.

Από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο του 2021, καταμετρήθηκαν 1.427 ανθρωποκτονίες από πρόθεση στη χώρα, δηλαδή 55 περισσότερες από όσες είχαν διαπραχθεί ολόκληρο το 2020, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Εσωτερικών.

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου, φυλακή στην πόλη Γουαγιακίλ, στο νοτιοδυτικό τμήμα του Ισημερινού, μετατράπηκε σε θέατρο σφαγής 119 κρατουμένων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ήδη τουλάχιστον 238 κρατούμενοι έχουν δολοφονηθεί φέτος μέσα σε φυλακές του Ισημερινού, όπου υπάρχει οξύ πρόβλημα πλεονάζοντος πληθυσμού εγκλείστων και όπου οι βίαιες συγκρούσεις αντίπαλων ομάδων κακοποιών έχει μετατραπεί σε μάστιγα τα τελευταία χρόνια.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP/ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: