ΗΠΑ: Πυρκαγιά στο Ν. Μεξικό κατέστρεψε 166 σπίτια και απειλεί εκατοντάδες

Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η τεράστια πυρκαγιά που μαίνεται  εδώ και ημέρες στο βόρειο τμήμα της πολιτείας του Ν. Μεξικού καθώς οι ισχυροί άνεμοι σπρώχνουν τις φλόγες προς ορεινά χωριά. Μέχρι στιγμής έχει καταστρέψει 166 σπίτια και απειλεί εκατοντάδες άλλα. Υπολογίζεται ότι 260 τετραγωνικά χιλιόμετρα παραδόθηκαν στις φλόγες.

Χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής είναι σε ετοιμότητα για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς υπάρχουν φόβοι ότι οι άνεμοι σήμερα θα σπρώξουν τις φλόγες προς τις κοινότητες στην κοιλάδα Μόρα, περίπου 64 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σάντα Φε.

Η πυρκαγιά αυτή είναι πιο μεγάλη και η πιο καταστροφική μεταξύ των δεκάδων που μαίνονται αυτή την περίοδο στις νοτιοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ. Επιστήμονες αναφέρουν ότι οι πυρκαγιές είναι πιο εκτεταμένες φέτος και ξέσπασαν νωρίτερα από άλλες χρονιές λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Αξιωματούχοι έχουν ζητήσει από τους κατοίκους της περιοχής να βρίσκονται σε ετοιμότητα καθώς ενδέχεται να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ήδη έως και 10.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί και εκατοντάδες κτίρια καταστραφεί, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Η ξηρασία των τελευταίων 25 ετών έχει ξεράνει τα κλαδιά και τους κορμούς των δέντρων, μειώνοντας την υγρασία σε αυτά στο 8%, ποσοστό μικρότερο από αυτό που υπάρχει στην ξυλεία που χρησιμοποιείται στις κατασκευές, γεγονός που έχει μετατρέψει τα βουνά και τις κοιλάδες σε πυριτιδαποθήκες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters/ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: