Ηνωμένο Βασίλειο: Έγκριση φαρμάκου για τον Covid-19

Νέα θεραπεία αντισωμάτων, που οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την Όμικρον εγκρίθηκε από τη ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Xevudy (σοτροβιμάμπη), που παρασκευάζεται από τον φαρμακευτικό γίγαντα GlaxoSmithKline (GSK), βρέθηκε ότι μειώνει την εισαγωγή στο νοσοκομείο και τον θάνατο κατά 79% σε όσους κινδυνεύουν.

Το μονοκλωνικό αντίσωμα, έχει εγκριθεί από τον Ρυθμιστικό Οργανισμό Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας για άτομα με ήπιο έως μέτριο Covid-19 που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή νόσο.

Η GSK και η Vir Biotechnology, δήλωσαν ότι τα προκλινικά δεδομένα δείχνουν ότι το φάρμακο “διατηρεί την δραστηριότητα του έναντι βασικών μεταλλάξεων της νέας παραλλαγής Omicron Sars-CoV-2”.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει παραγγείλει περίπου 100.000 δόσεις του φαρμάκου.

Με βάση τα δεδομένα κλινικών δοκιμών, το φάρμακο είναι πιο αποτελεσματικό, όταν λαμβάνεται κατά τα αρχικά στάδια της μόλυνσης.

Ως αποτέλεσμα, η MHRA είπε ότι θα πρέπει να χορηγηθεί το συντομότερο δυνατό και εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Το φάρμακο, έχει εγκριθεί για άτομα που έχουν ήπια έως μέτρια λοίμωξη Covid-19 και τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη σοβαρής ασθένειας.

Αυτοί περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, την ηλικία των 60 ετών και άνω, τον διαβήτη ή τις καρδιακές παθήσεις.

Το Xevudy χορηγείται με ενδοφλέβια έγχυση για 30 λεπτά και είναι εγκεκριμένο για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω.

Η MHRA είπε ότι συνεργάζεται με την εταιρεία για να εδραιώσει την αποτελεσματικότητα έναντι της Omicron.

 

 

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη, Λονδίνο/ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: