Η Toshiba σχεδιάζει να χωριστεί σε τρία μέρη

Ο βιομηχανικός κολοσσός Toshiba, σχεδιάζει τη διάσπαση έως τον Μάρτιο του 2024, ως απάντηση στις πιέσεις των μετόχων.

Η Toshiba, δήλωσε ότι σκοπεύει να χωριστεί στα τρία, μέχρι τον Μάρτιο του 2024, ως απάντηση στις πιέσεις των μετόχων για μια πιο εστιασμένη δομή, ακολουθώντας παρόμοια πορεία με αυτή που ακολούθησε πριν μια εβδομάδα, ο αμερικανικός βιομηχανικός όμιλος κολοσσός, General Electric.

Tα τελευταία 6,5 χρόνια η Toshiba, έχει περάσει μια σειρά κρίσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας έκθεσης φέτος σχετικά με την αδικαιολόγητη πίεση στους ξένους μετόχους και την αποπομπή του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου.

Μία από τις τρεις μονάδες θα επικεντρωθεί σε υποδομές και η άλλη σε ηλεκτρονικές συσκευές όπως ημιαγωγούς ισχύος, δήλωσε η Toshiba. Η τρίτη, η οποία θα διατηρήσει το όνομα Toshiba, θα διαχειριστεί το μερίδιο της επιχείρησης στην εταιρεία μνήμης flash Kioxia Holdings Corp. και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Η κίνηση μοιάζει με την απόφαση της GE, την περασμένη Τρίτη, να χωριστεί σε τρεις εταιρίες, αλλά και με αυτή της γερμανικής, Siemens.

Η απόφαση ενδέχεται να μην ικανοποιήσει πλήρως τους ξένους μετόχους, μερικοί από τους οποίους έχουν ζητήσει την πώληση της Toshiba σε ιδιωτική εταιρεία μετοχικού κεφαλαίου, η οποία πιθανότατα θα ήταν πιο επιθετική για τη διάσπαση του ομίλου.

Σε σύγκριση με τα τρία εστιασμένα κομάτια της GE, συστήματα ισχύος, ιατροτεχνολογικά προϊόντα,  και κινητήρες αεροσκαφών, τα προτεινόμενα τρία μέρη της Toshiba θα αποτελούνται το καθένα από διάφορες επιχειρήσεις που δεν έχουν προφανείς συνέργειες. Η μονάδα υποδομής θα περιλαμβάνει προϊόντα και υπηρεσίες όπως επεξεργασία νερού, τρένα, στροβίλους ισχύος και συντήρηση πυρηνικών εγκαταστάσεων.

 

 

Δημήτρης Γ. Απόκης/ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: