Η Κούβα αναμένει από τον ΠΟΥ την έγκριση τριών εμβολίων με αποτελεσματικότητα άνω του 90%

 

Την έγκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) των τριών εμβολίων κατά της COVID-19, τα οποία θα μπορούσαν να σημαίνουν οικονομική, επιστημονική και πολιτική υποστήριξη προς την Αβάνα, ζητά η Κούβα.

Η πρόσφατη έγκριση του κουβανικού εμβολίου Abdala για επείγουσα χρήση στο Μεξικό θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη χρήση του σε άλλες χώρες της περιοχής, αλλά η απόφαση του ΠΟΥ καθυστερεί λόγω της των διαδικασιών έγκρισης.

«Η διαδικασία καθοδηγείται από την επιστήμη, όχι από την πολιτική, και είναι αναγκαστικά δαπανηρή, αλλά το σύστημα λειτουργεί. Οι αξιολογήσεις και οι επιθεωρήσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις διεθνείς απαιτήσεις και πρότυπα, δήλωσε εκπρόσωπος του ΠΟΥ στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση της διαδικασίας αξιολόγησης των κουβανικών εμβολίων κατά της COVID-19 με ημερομηνία 23 Δεκεμβρίου, ο ΠΟΥ αναμένει πληροφορίες για τη στρατηγική και το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των σχετικών εγγράφων και στοιχείων από την Κούβα, έπειτα από την συνάντηση μεταξύ των κουβανών κατασκευαστών και των εκπροσώπων

Η διαδικασία  διαρκεί συνήθως δύο έως τρεις μήνες», ανάλογα, μεταξύ άλλων, «από την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα των δεδομένων που παρέχονται από τους κατασκευαστές», ενώ τόνισε ότι η  διαδικασία της κυλιόμενης επισκόπησης είνια μια «ανοιχτή διαδικασία με χωρίς ημερομηνία λήξης, δηλαδή δεν έχει σταθερή διάρκεια και δεν λήγει απαραίτητα με την έγκριση του υποψήφιου εμβολίου.

Το πράσινο φως δίνεται τελικά εάν τα δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη τα πρότυπα του ΠΟΥ, καταδεικνύουν με επαρκή πιθανότητα για «την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου» και τα οφέλη υπερτερούν των πιθανών κινδύνων και αβεβαιοτήτων.»

Σύμφωνα με τους κουβανούς κατασκευαστές, τα εμβόλια Abdala, Soberana 02 και Soberana Plus είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικά, αλλά οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επαληθευτεί από ανεξάρτητους εξωτερικούς φορείς.

Επί του παρόντος, δέκα εμβόλια COVID-19 παγκοσμίως έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς αυτήν τη διαδικασία επικύρωσης του ΠΟΥ (συμπεριλαμβανομένων των Pfizer / BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sinovac και Novavax).

Άλλοι πέντε αιτούντες αναμένουν την τελική απόφαση από τον ΠΟΥ, ενώ ένα άλλο πραγματοποίησε δύο συνεδριάσεις προετοιμασίας αιτήσεων, ο ένας αποσύρθηκε πρόσφατα και οι υπόλοιπες τρεις αιτήσεις βρίσκονται στα αρχικά στάδια της διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της κουβανικής αίτησης.

Ο Πρόεδρος του Κρατικού Ομίλου Βιοφαρμακευτικής Βιομηχανίας της Κούβας Εντουάρτο Μαρτινεζ Ντιαζ, σημείωσε πρόσφατα στο Twitter ότι βρισκόμαστε στη διαδικασία προσαρμογής των εγγράφων που θα υποβληθούν στον ΠΟΥ». «Η πρόοδος εξαρτάται από εμάς».

Στις παρατηρήσεις του αυτές στο κοινωνικό δίκτυο, στις οποίες τόνισε ότι τα κουβανέζικα εμβόλια ήταν «πολύ αποτελεσματικά» και ότι άλλες χώρες μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν, ακολούθησε κριτική πολλών ημερών στα επίσημα κουβανικά μέσα ενημέρωσης ενάντια στον ΠΟΥ ότι τα εθνικά εμβόλια δεν είχαν ακόμη εγκριθεί.

Πάντως η μεξικανική ομοσπονδιακή επιτροπή για την προστασία από τους κινδύνους για την υγεία, της οποίας οι συμβουλές ακολουθούνται και από άλλες χώρες της περιοχής, ενέκρινε το εμβόλιο Abdala για επείγουσα χρήση, αφού έλαβε θετική τεχνική απόφαση. Ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες ενέκριναν επίσης πρόσφατα τη χρήση του abdala, και μια μέρα νωρίτερα, το Βιετνάμ υπέγραψε συμφωνία με την Αβάνα για την παράδοση επιπλέον πέντε εκατομμυρίων δόσεων του ίδιου εμβολίου μόλις εγκρίνει τη χρήση έκτακτης ανάγκης για ανηλίκους. Τα κουβανικά εμβόλια έχουν ήδη χορηγηθεί σε χώρες που είναι σύμμαχοι με την Αβάνα όπως η Βενεζουέλα, το Ιράν και η Νικαράγουα.

 

 

Ανταπόκριση: Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης/ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: