Η ΄΄ατσάλινη φιλία΄΄ Σερβίας – Κίνας

Ικανοποιημένος αναχώρησε από το Βελιγράδι ο ΥΠΕΞ της Κίνας Γουάνγκ Γι ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Σερβία δεύτερο σταθμό της περιοδείας του σε τέσσερεις ευρωπαϊκές χώρες, την Ελλάδα, την Σερβία, την Αλβανία και την Ιταλία.

«Για εμάς η Σερβία έχει ιδιαίτερη σημασία και 1,4 δισεκατομμύρια Κινέζοι γνωρίζουν σήμερα ότι έχουμε έναν ατσάλινο φίλο στα δυτικά της ευρασιατικής ηπείρου και αυτός είναι η Σερβία» τόνισε ο Γουάνγκ Γι μετά από την συνάντηση του με το πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο Κινέζος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε υπερβολικές και ανώφελες τις αντιρρήσεις που εκφράζονται για τις σχέσεις του Βελιγραδίου με το Πεκίνο.

«Γνωρίζουμε και παρατηρούμε ότι υπάρχουν εκτιμήσεις, ακόμη και ενστάσεις από κάποιες πλευρές για την συνεργασία Κίνας-Σερβίας. Ωστόσο, εμείς θα επιμείνουμε στην εμβάθυνση της συνεργασίας, γιατί αυτό που κάνουμε έχει στόχο την ειρήνη, τη σταθερότητα και το δίκαιο στη διεθνή σκηνή. Αυτό που κάνουμε είναι το σωστό και μαζί βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας» διεμήνυσε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας.

Ο Γουάνγκ Γι επανέλαβε ότι η Κίνα δεν αναγνωρίζει την απόσχιση του Κοσόβου και τόνισε ότι « το Πεκίνο θα συνεχίζει να υποστηρίζει σθεναρά την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Σερβίας».

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς αφού ευχαρίστησε τον Κινέζο ΥΠΕΞ ανταπέδωσε επισημαίνοντας ότι «η Σερβία υποστηρίζει την πολιτική της ενιαίας Κίνας»  Η πολιτική της «ενιαίας Κίνας» βασίζεται στην αρχή ότι η ηπειρωτική Κίνα και η Ταϊβάν αποτελούν αναπόσπαστα μέρη μίας ενωμένης Κίνας.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς επανέλαβε το όρο «ατσάλινη φιλία» στις σχέσεις Σερβίας- Κίνας επισημαίνοντας ότι η φιλία αυτή βασίζεται στην ειλικρίνεια και τα κοινά συμφέροντα. Ανέφερε ότι αυτήν την στιγμή στην Σερβία υλοποιούνται με κινεζικά κεφάλαια έργα ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Από το 2016 μέχρι σήμερα οι κινέζικες άμεσες επενδύσεις στην Σερβία ανήλθαν σε 1, 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι Κινέζοι επενδύουν κυρίως στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, την χαλυβουργία και την ενέργεια. Επίσης χρηματοδοτούν με δάνεια την κατασκευή θερμοηλεκτρικών σταθμών, αυτοκινητόδρομων όπως και τον εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου της Σερβίας.

 

Ανταπόκριση από το Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας/ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: