Γαλλία: Στις 7 Μαΐου η επίσημη ανάληψη καθηκόντων του Μακρόν

Η επίσημη τελετή ανάληψης καθηκόντων του Προέδρου θα λάβει χώρα στις 7 Μαιου. Από τότε ξεκινάει η 2η θητεία του Μακρόν.

Στις 12:00 Ελλάδας, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου Laurent Fabius θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 2ου γύρου, θα τον παρασημοφορήσει (grand maître de l’ordre national de la Légion d’honneur) και μετά ο Μακρόν θα κάνει λιγόλεπτη ομιλία.

Στις 13:00 Ελλάδας, θα επιθεωρήσει στρατιωτικό άγημα στους κήπους του προεδρικού μεγάρου, χαιρετισμός κανονιού, εθνικός ύμνος από την ορχήστρα της εθνικής φρουράς (Garde Républicaine) και επιθεώρηση μικρού δείγματος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Θα είναι λιτή τελετή, δεν υπάρχει απερχόμενος πρόεδρος.

Δεν είναι υποχρεωμένος να αλλάξει αμέσως ή πριν κυβέρνηση. Ο Μακρόν αποφασίζει. Η 5η Γαλλική Δημοκρατία είναι “μοναρχική” Δημοκρατία. Οι Π/Γ είναι δευτερεύοντες.

Βουλευτικές

Η Αριστερά βρίσκεται όλο και πιο κοντά να καταφέρει την συσπείρωση παρ’όλες τις αντιστάσεις από μια μερίδα του Σοσιαλιστικού κόμματος. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Η οποιαδήποτε συμμαχία πρέπει να επικυρωθεί από τα εσωτερικά όργανα των συγκεκριμένων κομμάτων.

Αλλά ο Μελανσόν ήδη έχει εκτυπώσει τις αφίσες του.

Ο Μακρόν επικύρωσε τις υποψηφιότητες του κόμματος του στις βουλευτικές. Τα ονόματα των υποψήφιων θα ανακοινωθούν στις 10/5.

Έχει προτείνει το πόστο του Π/Γ σε τουλάχιστον 2 γυναίκες πολιτικούς (άγνωστες στην Ελλάδα, με τοπική εμβέλεια) αλλά αρνήθηκαν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι (κλασική δεξιά) επίσημα αποφάσισαν να μην συμμαχήσουν με κανέναν. Ανεπίσημα πολλοί ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το πλοίο που βουλιάζει. Προς το παρόν άρχισαν έρανο για να επιστρέψουν τα χρέη της προεδρικής.

Σήμερα Τρίτη 3 Μαΐου, ο Νικολά Σαρκοζί επισκέφτηκε διακριτικά τον Μακρόν στο Ελυζέ, δεν κρύβει οτι πρέπει να υπάρξει κάποια συμμαχία.

Από την πλευρά της άκρας δεξιάς, ο Ζεμμούρ χρησιμοποιεί την μέθοδο “κρύο-ζεστό” με την Λεπέν που τον έχει απορρίψει αλλά αυτός επιμένει να συμμαχήσουν. Προς το παρόν είναι “non”.

ανταπόκριση από Παρίσι: Θωμαϊς Παπαϊωάννου

www.ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: