Γαλλία: Κατ’ αρχήν συμφωνία Μελανσόν – Σοσιαλιστών για κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές

‘Ολο το βράδυ, οι Σοσιαλιστές και το κόμμα του Ζαν Λυκ Μελανσόν διαπραγματεύτηκαν μια συμφωνία αρχής που τώρα θα παρουσιαστεί για εσωτερική έγκριση στο Σοσιαλιστικό κόμμα.

Η επόμενη φάση είναι το σχίσμα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα με πρωταγωνιστές μεγάλα ονόματα που απορρίπτουν ορισμένα σημεία του προγράμματος της ακροαριστερής «Ανυπότακτης Γαλλίας».

Αν πετύχει η συμφωνία, για πρώτη φορά όλο το φάσμα της Αριστεράς θα ενωθεί στις βουλευτικές εκλογές: Πράσινοι, το ακρο-ακροαριστερό κόμμα «Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα», η «Ανυπότακτη Γαλλία» και το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Στις δημοσκοπήσεις λαμβάνουν 30%, όσο το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν ή η άκρα Δεξιά (Λε Πεν + Ζεμμούρ).

Το μεγάλο εμπόδιο που δεν μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί για ορισμένους Σοσιαλιστές είναι ένα σημείο στο πρόγραμμα του Μελανσόν για «ευρωπαϊκή ανυπακοή», κάτι σαν «opt-out» απο τις ευρωπαϊκές συνθήκες με τις οποίες διαφωνούν.

Ο ακροαριστερός Μελανσόν το 2014 εν μέσω ελληνικής κρίσης, ήθελε έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, ή να μην πειθαρχεί στις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Τώρα ο Μελανσόν που πλησιάζει προς το κέντρο της Αριστεράς, δεν επιθυμει Frexit φυσικά αλλά ανυπακοή σε σημεία των συνθηκών που δεν συνάδουν με τις πολιτικές ιδέες του.

Το βασικό του επιχείρημα είναι ότι όλες οι χώρες  της ΕΕ, στην πραγματικότητα, παρεκλλίνουν από κανόνες σε ό,τι δεν τις συμφέρει με πρώτη την Γερμανία και τη Δανία.

Αυτό οι Σοσιαλιστές εύκολα δεν το αποδέχονται γιατί ειναι η παρακαταθήκη του François Mitterrand: πολλές απο τις συνθήκες είναι δημιουργήματα του εν μέρει, με πρώτο την ευρωζώνη.

Παρίσι – Ανταπόκριση: Θωμαϊς Παπαϊωάννου/ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: