«Εκατομμύρια» μετανάστες θα φθάσουν στην Ευρώπη αν χαλαρώσουν οι έλεγχοι, λέει ο Πολωνός πρωθυπουργός

Η κρίση στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας συνεχίζεται παρά κάποια σημάδια αποκλιμάκωσης μετά και τη δεύτερη επικοινωνία Μέρκελ – Λουκασένκο την Τετάρτη, ανέφερε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στην περιοχή Γκοράνι, Παντελής Γκόνος.

Πολλοί από τους μετανάστες που βρίσκονταν στον πρόχειρο καταυλισμό από την άλλη πλευρά των συνόρων, στη Λευκορωσία, έχουν μεταφερθεί σε κλειστό χώρο λίγο πιο πίσω από τη γραμμή των συνόρων αν και πάλι τη νύχτα υπήρξαν προσπάθειες παραβίασης των συνόρων σύμφωνα με τις εικόνες που έδωσε η πολωνική κυβέρνηση στη δημοσιότητα ενώ ανακοίνωσε ότι έπιασε ομάδα 100 μεταναστών.

Σε διπλωματικό επίπεδο οι χώρες της περιοχής διαφωνούν με την προσέγγιση του  Λουκασένκο ανησυχώντας για το τι ανταλλάγματα μπορεί να θέλει όπως άρση των κυρώσεων κι αναγνώριση της προεδρίας του μετά τις περσινές εκλογές.

Η Πολωνία έχει πει ότι η κρίση μπορεί να διαρκέσει μήνες κι ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι σε συνέντευξη στη Bild προειδοποίησε ότι αν δεν εμποδιστούν τώρα οι χιλιάδες πρόσφυγες αργότερα μπορεί να γίνουν ακόμα και 50 εκατομμύρια. Είπε ακόμα ότι ο Λουκασένκο και ο Πούτιν θέλουν να αποσταθεροποίησουν της Δύση και δεν αποκλείει ούτε τον κίνδυνο πολέμου είτε στην περιοχή από κάποια πρόκληση των Λευκορώσων είτε να χρησιμοποιήσει την κρίση η Ρωσία ως αντιπερισπασμό για να επιτεθεί στην Ουκρανία.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός συνέδεσε την κρίση και με το ενεργειακό στην Ευρώπη αναφέροντας ότι ο αγωγός αερίου Nord Stream 2 πρέπει να σταματήσει για να μη δίνονται πια άλλα χρήματα στον Πούτιν.

Πηγή: ΕΡΤ – Αποστολή: Παντελής Γκόνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: