ΕΚ: Ξεκίνησε η αναθεώρηση των κανόνων για τις ευρωεκλογές με την δημιουργία και μιας πανευρωπαϊκής εκλογικής περιφέρειας

Με οριακή πλειοψηφία σε συνέχεια της χθεσινής συζήτησης που χαρακτηρίστηκε από έντονη πολιτική αντιπαράθεση και διαφωνίες ξεκίνησε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου των ευρωεκλογών, που επιδιώκει να μετατρέψει τις 27 χωριστές εκλογές και τους διαφορετικούς κανόνες τους, σε ενιαίες ευρωπαϊκές εκλογές.

Το σχέδιο νομοθετικής πράξης εγκρίθηκε πριν από λίγο με 323 ψήφους υπέρ, 262 κατά και 48 αποχές και το συνοδευτικό ψήφισμα με 331 ψήφους υπέρ, 257 κατά και 52 αποχές.

Σύμφωνα με το νέο εκλογικό σύστημα, κάθε ψηφοφόρος θα είχε δύο ψήφους: μία για να εκλέξει ευρωβουλευτές σε εθνικές εκλογικές περιφέρειες και μία σε εκλογική περιφέρεια σε όλη την ΕΕ, που αποτελείται από 28 πρόσθετες έδρες. Για να διασφαλιστεί η ισορροπημένη γεωγραφική εκπροσώπηση σε αυτούς τους καταλόγους, τα κράτη μέλη θα χωριστούν σε τρεις ομάδες ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού τους. Οι λίστες θα συμπληρώνονται με υποψηφίους που προέρχονται από αυτές τις ομάδες με αναλογικό τρόπο.

Όπως ορίζεται στο άρθρο 223 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η νομοθετική πρωτοβουλία του Κοινοβουλίου θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στη συνέχεια θα επανέλθει στο Κοινοβούλιο, ώστε οι ευρωβουλευτές να μπορούν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους, προτού εγκριθεί από όλα τα κράτη μέλη σύμφωνα με τις αντίστοιχες συνταγματικές απαιτήσεις τους. Οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο θα ξεκινήσουν όταν τα κράτη μέλη υιοθετήσουν τη θέση τους.

Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης/ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: