‘Ανοιγμα σχολείων – Ευρώπη: Τα πιο αυστηρά μέτρα και τα προαιρετικά – «Pooltest» και «δοκιμές ασφάλειας»

 

Με την την Φινλανδία να απομένει ως η μόνη αναποφάσιστη της Ευρώπης καθώς το υπουργείο Υγείας προτείνει εξάμηνο εξ αποστάσεως εκπαίδευσης αλλά το υπουργείο Παιδείας διαφωνεί, τα παιδιά της Ευρώπης επέστρεψαν στα θρανία και τα διεθνή μέσα μιλούν για εκ διαμέτρου αντίθετες εθνικές στρατηγικές κατά της μετάλλαξης ‘Ομικρον.

Στην Πορτογαλία οι μαθητές δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι σε καραντίνα παρά μόνο εάν συγκατοικούν με θετικό κρούσμα, ενώ αντίθετα στη Σλοβακία, έστω κι ένα θετικό κρούσμα οδηγεί ολόκληρη τάξη σε καραντίνα.

Στην Ιταλία, δύο κρούσματα σε μια τάξη, οδηγούν τους μη εμβολιασμένους μαθητές  σε καραντίνα και  τρία όλη την τάξη.

Και στην Αυστρία εάν διαπιστωθούν δύο κρούσματα, ολόκληρη η τάξη εφαρμόζει αυτομάτως την τηλεκπαίδευση.

Στις χώρες με την πιο αυστηρή προσέγγιση στο θέμα αυτό συγκαταλέγονται η Ισπανία, η Ρουμανία και η Τσεχία.

Γερμανία: «Εβδομάδα ασφαλείας» και ομαδικά μοριακά τεστ

Στη Γερμανία τα σχολεία άνοιξα με προειδοποίηση από τον Γερμανό υπουργό υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, που επισημαίνει ότι τα στοιχεία από τη Βρετανία δείχνουν αύξηση των εισαγωγών παιδιών με την παραλλαγή Όμικρον στα νοσοκομεία.

Η μάσκα και η αύξηση των διαγνωστικών εξετάσεων είναι προϋπόθεση.

Ωστόσο, στο Βερολίνο και στην Θουριγγία, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι προαιρετικά.

Ενδεικτικά, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη τα τεστ παρέχονται από κάθε σχολείο. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από το Δημοτικό, ενώ στο νηπιαγωγείο και τον παιδικό σταθμό μάσκες πρέπει να φορούν οι εκπαιδευτικοί. Για τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση έχει προμηθεύσει το προσωπικό των σχολείων με 2,5 εκατομμύρια μάσκες τύπου FFP-2.

Σε πολλά σχολεία της Βάδης-Βυρτεμβέργης και άλλων περιοχών εφαρμόζεται ακόμη η πρακτική των «Pooltest», όπου τα παιδιά υποβάλλονται σε ομαδικά μοριακά τεστ, τα οποία αναλύονται ως ένα, χωρίς να γίνεται γνωστό ποιος μαθητής είναι θετικός ή αρνητικός. Εάν διαπιστωθεί κρούσμα, οι μαθητές ελέγχονται εκ νέου, ο καθένας ξεχωριστά, με δωρεάν PCR τεστ.

Στην Κάτω Σαξονία, όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ σήμερα το πρωί, ενώ τα τεστ θα επαναλαμβάνονται καθημερινά τουλάχιστον έως το τέλος της εβδομάδας. Τα τεστ παρέχει το σχολείο σε μαθητές και δασκάλους. Είναι όλοι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα τύπου FFP-2, την οποία πρέπει να προμηθευτούν οι ίδιοι. Μέχρι τώρα, για τους μαθητές του Δημοτικού αρκούσε η υφασμάτινη μάσκα.

Στο Βρανδεμβούργο και στο Βερολίνο, τα σχολεία άνοιξαν την 3η Ιανουαρίου, με υποχρέωση για πέντε τεστ την εβδομάδα, στα οποία υποβάλλονται οι μαθητές στο σχολείο. Η κυβέρνηση του Βρανδεμβούργου έδωσε πάντως το δικαίωμα στα παιδιά μικρότερης ηλικίας να μείνουν σπίτι μέχρι την 19η Ιανουαρίου.

Με υποχρεωτικά τεστ για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης – συμπεριλαμβανομένων των παιδικών σταθμών και των νηπιαγωγείων – ξεκινούν σήμερα μαθήματα και στη Βαυαρία.

Αυστρία: Δοκιμή ασφαλείας ως τις 28 Φεβρουαρίου

Η κυβέρνηση είχε τις προηγούμενες ημέρες απευθύνει έκκληση στους γονείς να φροντίσουν να γίνουν διαγνωστικοί έλεγχοι των παιδιών πριν από την επιστροφή στο σχολείο, ενώ σταδιακά, έως την επόμενη εβδομάδα, όλοι οι μαθητές θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα.

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική – ακόμη και κατά την ώρα του μαθήματος – στο Δημοτικό, ενώ στο Γυμνάσιο απαιτείται η μάσκα να είναι τύπου FFP-2.

Το διάστημα έως την 28η Φεβρουαρίου χαρακτηρίζεται «φάση ασφαλείας», με αυξημένα τεστ και κανόνες για τη διδασκαλία εξ αποστάσεως.

Ταυτόχρονα, τα παιδιά άνω των 11 ετών που έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 δεν υποχρεούνται πλέον σε απομόνωση εφόσον ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Βέλγιο: Μάσκα από την πρώτη δημοτικού

Περίπου 900.000 μαθητές και 10.000 δάσκαλοι στο Βέλγιο, επέστρεψαν με υγειονομικό πρωτόκολλο τον υποχρεωτικό εξαερισμό των τάξεων και τη σύσταση προς τους γονείς να κάνουν στα παιδιά self test το Σαββατοκύριακο και μία φορά την εβδομάδα.
Η καραντίνα εξαρτάται από το εμβολιαστικό  καθεστώς: Οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, αλλά να τηρούν προληπτικά μέτρα. Οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα για επτά ημέρες, υπό την προϋπόθεση ότι θα κάνουν καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ.

Ιταλία – «Να εμβολιάσουν τα παιδιά τους» ζήτησε από τους γονείς ο υπ. Παιδείας

Η Σικελία και η ευρύτερη περιοχή της Νάπολης, ανακοίνωσαν ότι θα κρατήσουν κλειστά τα γυμνάσια και τα λύκεια μέχρι το τέλος του μήνα. Η κυβέρνηση του ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι όμως ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει κατά της απόφασης αυτής.

Πολλοί λυκειάρχες επιμένουν ότι τα κρούσματα έχουν πολλαπλασιαστεί και θα χρειαστεί, αναγκαστικά, μια σχετικά ευρεία προσφυγή στην τηλεκπαίδευση.

Στη Γαλλία τα σχολεία λειτουργούν από τις 3 Ιανουαρίου το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει σε ισχύ ο κανόνας ότι ένα τμήμα κλείνει για 7 ημέρες εφόσον εντοπιστούν σε αυτό τρία κρούσματα.

Καθώς οι περισσότεροι μαθητές κάτω των 12 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19 τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν να επιστρέψει η πολιτική κλεισίματος ενός τμήματος μόλις εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα, κάτι που έπαψε να εφαρμόζεται από τις 29 Νοεμβρίου.

Στη Μεγάλη Βρετανία η τηλεκπαίδευση θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους μαθητές που απουσιάζουν ή πρέπει να απομονωθούν.

Η βρετανική κυβέρνηση διαθέτει 7.000 μονάδες καθαρισμού αέρα σε εγκαταστάσεις, σχολεία και κολέγια των πρώτων ετών.

Όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείου καθώς και οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καλούνται να κάνουν δύο τεστ πλευρικής ροής (LFTs) την εβδομάδα. Τα υποχρεωτικά τεστ είναι τρία την εβδομάδα στην Ουαλία.

 

ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: