Βόρεια Μακεδονία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι (video)

Σκόπια, 29 Δεκεμβρίου 2021 (του ανταποκριτή της ΕΡΤ-Νίκου Φραγκόπουλου) 

Νέα κυβέρνηση μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου θα σχηματιστεί στη Βόρεια Μακεδονία. Ο “εκλεκτός” του Ζόραν Ζάεφ, που τον διαδέχτηκε και στην ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι έλαβε σήμερα εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι ανέθεσε σήμερα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο νέο αρχηγό του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ο οποίος πλέον, με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος της χώρας έχει στη διάθεσή του 20 ημέρες για να παρουσιάσει το πρόγραμμα της κυβέρνησής του και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Ο Κοβάτσεφσκι έχει δηλώσει ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει σχηματιστεί περί τα μέσα Ιανουαρίου 2022.

Ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι εξελέγη νέος αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος πριν από δύο εβδομάδες, αντικαθιστώντας τον Ζόραν Ζάεφ που παραιτήθηκε από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και από πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, μετά τη βαριά ήττα του στις δημοτικές εκλογές τον περασμένο Οκτώβριο.

To Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, στη νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει τη συνεργασία του με το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα, το DUI του Αλί Αχμέτι, αλλά και με ένα ακόμη μικρότερο αλβανικό κόμμα, Με τον τρόπο αυτό, το νέο κυβερνητικό σχήμα θα έχει τη στήριξη 64 βουλευτών, από τους 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής και έτσι η νέα κυβέρνηση της χώρας, της οποίας θα ηγείται ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι θα έχει αυτοδυναμία, έστω και ισχνή.

www.ertnews.gr

ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: