Site icon Kanalaki News – Νέα και ειδήσεις από το Καναλάκι και την Πάργα

Κοινωνικός Τουρισμός: Τι αλλάζει στο φετινό πρόγραμμα με την μοριοδότηση – Ποιοι ωφελούνται

paralia 1

paralia 1

Όσα χρειάζεται να γνωρίζουν οι πολίτες που ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα για το φετινό πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού που ανοίγει σήμερα στις 6 το απόγευμα, επισήμανε η Γιάννα Χορμόβα, υποδιοικητής της ΔΥΠΑ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη.

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, που ξεκινάει σήμερα, είναι χωρισμένη ανά καταληκτικό ψηφίο ΑΦΜ.

Όπως εξήγησε, σήμερα και αύριο ανοίγει για όσους το ΑΦΜ τους τελειώνει σε 0, στη συνέχεια για όσους το ΑΦΜ τους τελειώνει σε 1, πάλι δύο μέρες και ακολουθούν τα υπόλοιπα ψηφία μέχρι τις 9 του μηνός.

Ακολούθως θα αναρτηθούν οι προσωρινοί πίνακες. Θα ακολουθήσουν πολύ λίγες μέρες για δυνατότητα υποβολής ένστασης όταν κάποιος νιώθει ότι αδικήθηκε και θα αναρτηθούν τα οριστικά αποτελέσματα.

«Το πρόγραμμα ξεκινάει την 1η Ιουλίου. Μέχρι τις 30 Ιουνίου πρέπει να εξαργυρώσουν τις επιταγές τους, όσοι ήταν δικαιούχοι του περσινού προγράμματος, ώστε να μην έχουν την ποινή αποκλεισμού για έναν έξτρα χρόνο. Οι φετινοί δικαιούχοι μπορούν να οργανώσουν τις διακοπές τους από 1η Ιουλίου μέχρι του χρόνου 30 Ιουνίου του 2025» ανέφερε η κ. Χορμόβα.

Οι περσινοί δικαιούχοι δεν δικαιούνται να συμμετέχουν και στο φετινό πρόγραμμα, διευκρίνισε, εκτός αν υπάρχει κάποιου είδους αναπηρία από 50% και επάνω, όπου εκεί δεν υπάρχει περιορισμό και μπορεί να γίνονται αιτήσεις ετησίως.

«Επίσης να ξέρουν ότι όσοι τυχόν έχουν συμμετάσχει σε πρόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού ή άλλου φορέα, σε άλλο πρόγραμμα ενίσχυσης των διακοπών, θα αποκλειστούν. Οπότε καλό είναι να μην κάνουν τη διαδικασία της αίτησης καθόλου. Υπάρχει έλεγχος ταυτόχρονης λήψης επιδότησης από άλλο φορέα. Να πούμε ότι οι αιτήσεις στο σύνολό τους ούτως ή άλλως μοριοδοτούνται. Αυτό που έχει σημασία είναι να προσέχουν όλοι να συμπληρώνουν σωστά την αίτηση τους, να μην υπάρχουν κενά, ώστε να μην αδικούνται στη μοριοδότηση, αλλά και να μην τίθενται εκτός λόγω λανθασμένης συμπλήρωσης» τόνισε η κ. Χορμόβα.

«Οι δικαιούχοι είναι όσοι έχουν συμπληρώσει έναν συγκεκριμένο αριθμό ενσήμων μέχρι την λήξη της ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων. Προφανώς όσοι είναι άνεργοι. Υπάρχουν οι πληροφορίες, καλό είναι να συμβουλεύονται πριν μπουν στον κόπο να υποβάλλουν την αίτηση τους στο site μας, όπου είναι όλα αναλυτικά αναρτημένα. Επίσης υπάρχει και ο πίνακας της σχετικής μοριοδότησης. Λέω ενδεικτικά, ότι μοριοδοτείται η μονογονεϊκότητα με 10 μόρια, μοριοδοτείται το κάθε ανήλικο ωφελούμενο τέκνο με 15 μόρια και γι’ αυτό είναι εξίσου σημαντικό να συμπληρώνουμε το σύνολο των ωφελούμενων παιδιών. Πολλές φορές έχει παρατηρηθεί ότι επειδή οι γονείς έχουν οργανώσει ενδεχομένως κατασκηνωτικό πρόγραμμα για κάποιο παιδί, δεν το δηλώνουν στην πλατφόρμα με αποτέλεσμα να χάνουν μόρια. (…)

Δίνονται 50 μόρια για τα άτομα με αναπηρία από 50% και πάνω, ενώ και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, για πρώτη φορά μοριοδοτούμε και ανθρώπους που έχουν συμμετάσχει στην διαδικασία της αίτησης για τον Κοινωνικό Τουρισμό, αλλά δεν έχουν επιδοτηθεί ποτέ λόγω χαμηλής μοριοδότησης, με 20 μόρια, όπως ενδεχομένως είναι νέα ζευγάρια με χαμηλό εισόδημα, αλλά χωρίς παιδιά, όπου εκεί δεν έχουν την προσαύξηση των μορίων. Εκεί για πρώτη φορά φέτος, δίνουμε 20 μόρια για να μπορέσει και μια συγκεκριμένη ομάδα που ποτέ δεν έχουν γίνει λήπτες επιταγών Κοινωνικού Τουρισμού, να έχουν περισσότερες ελπίδες να συμμετάσχουν και να μοριοδοτούνται με τέτοιο ποσοστό μορίων ώστε να μπορούν να πάνε» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Χορμόβα.

Επιπλέον, προσέθεσε ότι το εισόδημα είναι μοριοδοτούμενο κριτήριο και πως υπάρχει ένα ανώτατο οριζόντιο όριο στις 30.000 ευρώ, το οποίο όταν ξεπερνιέται, δεν είναι πια επιλέξιμος κανείς για το πρόγραμμα. Δηλαδή, 30 μόρια έως 10.000 ευρώ, 20 μόρια έως 20.000 ευρώ και 10 μόρια έως 30.000 ευρώ.

«Έχουμε τρεις διαβαθμίσεις. Το πρόγραμμα παρέχει εξαήμερη διαμονή οριζόντια στους παρόχους που συμμετέχουν, εκτός από τις περιοχές που έχουν διευρυμένες συμμετοχές. Αν κάποιος επιλέξει να κάνει τις διακοπές του στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τη Λέρο, τη Λέσβο, τη Χίο, την Κω και τη Σάμο, εκεί μπορεί να μείνει δέκα ημέρες χωρίς ιδιωτική συμμετοχή. Αν όμως κάποιος άλλος επιλέξει να πάει διακοπές στους Δήμους Ιστιαίας Αιδηψού, Μαντουδίου, Λίμνης Αγίας Άννας της Βόρειας Εύβοιας, σε οποιοδήποτε κατάλυμα του Έβρου και σε οποιοδήποτε κατάλυμα της Θεσσαλίας, πλην όμως των Σποράδων, εκεί η διαμονή είναι έως 12 ημέρες, πάλι χωρίς ιδιωτική συμμετοχή. Το πρόγραμμα επιδοτεί κατά 25% και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι εντελώς δωρεάν στην περίπτωση των ατόμων με αναπηρία» συμπλήρωσε η υποδιοικητής της ΔΥΠΑ.

Μέχρι στιγμής έχουν κάνει χρήση, πάνω από το 60% των δικαιούχων επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού, ωστόσο, υπάρχει ένα ακόμη μεγάλο ποσοστό το οποίο δεν έχει εξαργυρώσει τις επιταγές του.

«Να πούμε σε αυτή την περίπτωση, ότι όσοι δεν εξαργυρώσουν τις επιταγές τους, χάνουν το δικαίωμα συμμετοχής στον κοινωνικό τουρισμό για έναν ακόμη χρόνο. Είναι ένα ιδιαίτερα προσφιλές και αγαπητό πρόγραμμα. Ο κόσμος το περιμένει, δίνονται 300.000 επιταγές Κοινωνικού Τουρισμού και θα θέλαμε, το ιδανικό θα ήταν, να γίνεται 100% εξαργύρωσή τους, ώστε ο κόσμος να μπορεί να απολαύσει αυτή την παροχή» τόνισε η κ. Χορμόβα.

 

ertnews.gr

Exit mobile version