Το Νεκρομαντείο σημείο διαδικτυακής αναφοράς για το Υπουργείο Πολιτισμού

Aφιέρωμα στο Νεκρομαντείο φιλοξενεί στην σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Παραθέτει στοιχεία και φωτογραφικό υλικό ευχαριστώντας θερμά την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας για την παραχώρησή του, αποτυπώνοντας την ιστορία του Μνημείου το οποίο βρίσκεται στον Μεσοπόταμο στη συμβολή του Αχέροντα με τον αρχαίο Κωκυτό.

Σύμφωνα με το αφιέρωμα, ο χώρος περιλαμβάνει ένα εντυπωσιακό συγκρότημα των ελληνιστικών χρόνων, που έχει ως πυρήνα κεντρικό κτήριο με υπόγεια αίθουσα-κρύπτη, διαδρόμους και βοηθητικά δωμάτια.

Επάνω στο αρχαίο συγκρότημα ιδρύθηκε η Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου Λυκούρεσης, από τον οποίο σώζεται σήμερα το καθολικό, ενώ τον 19ο αιώνα κατασκευάστηκε στον χώρο διώροφη οχυρή κατοικία με πύργο, στον τύπο της “κούλιας”.

Το ελληνιστικό συγκρότημα ερευνήθηκε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σ. Δάκαρη, ο οποίος με βάση τις αρχαίες πηγές και ποικίλα ευρήματα το ταύτισε με το φημισμένο Νεκρομαντείο του Αχέροντα, ενώ έχουν διατυπωθεί και αντίθετες απόψεις, για την ερμηνεία του συγκροτήματος ως οχυρής κατοικίας.

Σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος είναι οργανωμένος και επισκέψιμος, με υποδομές και για ΑΜΕΑ, ενώ στο εσωτερικό της οθωμανικής κούλιας λειτουργεί μικρός εκθεσιακός χώρος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: