Μεγάλο «Όχι» στη διεύρυνση δραστηριοτήτων στην περιοχή του Αχέροντα από τον Φορέα Διαχείρισης Καλαμά-Αχέροντα-Κέρκυρας

Αρνητική γνώμη για την παραχώρηση χρήσης παράχθιων τμημάτων καθώς και επιπλέον εκτάσεων που δεν χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα προκειμένου να αναπτυχθούν δράσεις στον ποταμό Αχέροντα εξέφρασε στη γνωμοδότησή του ο Φορέας Διαχείρισης της περιοχής, δίνοντας τη συναίνεσή του μόνο για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και σκαφών ράφτινγκ σε θέσεις που δεν υπάρχει βλάστηση.

Στην απόφασή του ο Φορέας Διαχείρισης Καλαμά-Αχέροντα-Κέρκυρας εφιστά ιδιαίτερη προσοχή στον μύκητα του πλατάνου, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει να γίνει κανενός είδους ενέργεια που θα επιφέρει πλήγωμα του κορμού ή του ριζικού συστήματος των πλατάνων και πολύ περισσότερο υλοτομία τους χωρίς την άδεια της Δασικής Υπηρεσίας.

Όπως υπογραμμίζεται το παράχθιο οικοσύστημα αποτελεί φυσικό σχηματισμό υψηλής οικολογικής και αισθητικής αξίας, ενώ επεμβάσεις στην κοίτη του και την παρόχθια ζώνη των ποταμών μεταβάλλουν τόσο τα φυσικά χαρακτηριστικά της κοίτης όσο και τη δομή και τις λειτουργίες του οικοτόπου.

Επίσης μεγάλη απειλή για το παρόχθιο δάσος του Αχέροντα αποτελεί και η ασθένεια του Μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, που εντοπίστηκε τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, αφού ο επιβλαβής μύκητας που την προκαλεί έχει τη δυνατότητα να νεκρώνει δένδρα όλων των ηλικιών και όλων των διαστάσεων.

Η διασπορά του μύκητα και η δημιουργία νέων εστιών προσβολής γίνεται κυρίως μέσω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (τα μηχανήματα εκσκαφής, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάδοση της ασθένειας όπως και τα εργαλεία κοπής και κλάδευσης δένδρων).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: