Ήρθε ο πρώτος πελαργός, στο Μεσοπόταμο Πρέβεζας

Για τα καλά φαίνεται πως μπήκε η άνοιξη μιας και τα πρώτα αποδημητικά πουλιά έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε όλοι την Ήπειρο.

Έτσι μετά από τον Λούρο και τα Γιάννενα οι πρώτοι πελαργοί έφτασαν και στον Μεσοπόταμο Πρέβεζας.

Οι αφίξεις των Πελαργών στην Ελλάδα ξεκινούν στην μέση Μάρτιου και μέσα σε αυτό το διάστημα αρχίζουν να ξαναφτιάχνουν την φωλιά τους.

Η πρώτη ¨δουλειά¨ του πελαργού που θα φτάσει στον τόπο όπου θα κλωσήσει, είναι να φροντίσει να εγκατασταθεί σε μια παλιά φωλιά, κατά προτίμηση τη δική του. Αυτή έχει διάμετρο 70-80 εκ. και βρίσκεται χτισμένη πάνω σε κολώνες, στις στέγες και στις καμινάδες των σπιτιών, σε εκκλησίες και καμπαναριά, σε μεγάλα δέντρα, σε ερείπια, σιλό και γενικά σε σημεία που να έχουν ελεύθερο χώρο γύρω για να ελέγχει για πιθανούς θηρευτές.

Σημαντικό είναι οι πολίτες να γνωρίζουν ότι τα σκοινιά (τριχιές, σπάγκοι, κλπ) αποτελούν σημαντική πηγή κινδύνου για τους πελαργούς, καθώς τα συλλέγουν και τα χρησιμοποιούν για την κατασκευή των φωλιών τους και δεν θα πρέπει να πετώνται ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον ή μέσα στους οικισμούς.

Δυστυχώς ο Πελαργός δεν μπορεί να ξεχωρίζει ότι μπορεί να φέρνει στη φωλιά κάτι που θα είναι πολύ επικίνδυνο για τα μικρά του και μέσα σε αυτά πρώτα από όλα είναι οι διάφοροι σπάγκοι, σακούλες, πλαστικές τσάντες των Σουπερ Μάρκετ κ.α.

Φωτογραφία – Σπύρος Ράπτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: