More
    ΑρχικήΚαναλάκιΗ Μητρόπολη Ιωαννίνων ετοιμάζει 28.000 φωτοβολταϊκά πάνελ σε προστατευόμενη περιοχή παραβιάζοντας τον...

    Η Μητρόπολη Ιωαννίνων ετοιμάζει 28.000 φωτοβολταϊκά πάνελ σε προστατευόμενη περιοχή παραβιάζοντας τον νόμο.

    Δημοσιεύθηκε:

    28.000 φωτοβολταϊκά πάνελ σε προστατευόμενη περιοχή παραβιάζοντας τον νόμο.

    Σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική βούληση, όπως τουλάχιστον αυτή μεταφέρθηκε πριν από ένα μήνα από τους τοπικούς παράγοντες της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, κινήθηκε η τοποθέτηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα, σχετικά με την προοπτική εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου στα Άνω Πεδινά του δήμου Ζαγορίου, με φορέα υλοποίησης την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 κ. Αρσένη στην Ολομέλεια της Βουλής, σχετικά με την αδειοδότηση της ΡΑΕ στην επένδυση των 28.000 πάνελ στον κάμπο των Πεδινών, ο κ. Σκρέκας δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην έκδοση κάποιας ΚΥΑ ή εγκυκλίου που θα απαγορεύει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στο Ζαγόρι.

    Αντίθετα μάλιστα, επικαλούμενος και τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, αλλά και τη σημασία για τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως η ηλιακή, επισήμανε, ότι ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές μπορούν να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά πάρκα, με την υποσημείωση, ότι μπορούν να επιλεγούν σημεία που δεν έχουν οπτική επαφή με κατοικημένες περιοχές.

    «Θέλουμε να αξιοποιήσουμε το άπλετο ηλιακό φως προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και ως απάντηση στην ενεργειακή και οικονομική κρίση. Σαφώς, προτεραιότητά μας είναι τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, όμως δε θέλουμε να γεμίσουμε τις οροφές των πέτρινων παραδοσιακών χωριών με πάνελ.

    Μπορούμε όμως να βρούμε χώρους, σε περιοχές που δε θα έχουν οπτική επαφή και να εγκρίνουμε εκεί την εγκατάσταση, παρέχοντας ενέργεια ακόμη και στους παραδοσιακούς οικισμούς του Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στη στρατηγική της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση. Υπάρχει ωστόσο η νομοθεσία, η διαδικασία των γνωμοδοτήσεων από τις Επιτροπές, τους ΟΤΑ, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τον ΟΦΥΠΕΚΑ, το υπ. Πολιτισμού, αλλά σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει απόλυτη διαφάνεια, ώστε να αποφασιστεί αν ο επενδυτής θα πάρει άδεια. Εκτιμούμε όμως, ότι όλα μπορούν να συνυπάρχουν σε μία λογική ισόρροπης ανάπτυξης», ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

    Η τοποθέτηση του κ. Αρσένη
    Ιδιαίτερα σκληρή και επικριτική ήταν νωρίτερα η τοποθέτηση του κ. Αρσένη, που υπερασπίστηκε το πνεύμα της ερώτησης που είχε υποβάλλει, κάνοντας λόγο για μία αδειοδότηση της ΡΑΕ σε επένδυση σε μία προστατευόμενη περιοχή και εντός της ζώνης Natura, συνδέοντας παράλληλα το θέμα με την προοπτική της ένταξης του Ζαγορίου στον Κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της Unesco.

    «Προχωράτε με τα φωτοβολταϊκά, ενώ οι κάτοικοι που έχουν σπίτι στο Ζαγόρι δεν έχουν δικαίωμα να βάλουν φωτοβολταϊκό στη στέγη τους, κι εσείς πάτε να βάλετε 28.000 φωτοβολταϊκά στον κάμπο. Δεν έχουν δικαίωμα να βάλουν ηλιακό, γιατί υπάρχει Διάταγμα, κι εσείς παραβιάζετε το Διάταγμα. Οι άνθρωποι στο Ζαγόρι δε θα μπορούν να έχουν ηλιακό που να φαίνεται στη στέγη του σπιτιού τους και θα κάθονται να κοιτάνε χιλιάδες φωτοβολταϊκά από τα παράθυρό τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αρσένης.

    Τι είχαν υποσχεθεί
    Το απόγευμα της Τρίτης, το δημ. συμβούλιο Ζαγορίου συζήτησε το θέμα και έλαβε αρνητική γνωμοδότηση για την πρόταση εγκατάστασης του συγκεκριμένου φωτοβολταϊκού, όπως όμως και κάθε άλλης αντίστοιχης επένδυσης.

    Στις 25 Φεβρουαρίου και κατόπιν αντιδράσεων και ανακοινώσεων διαμαρτυρίας που είχαν εκδοθεί από φορείς και συλλόγους της περιοχής του Ζαγορίου, ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης σε συνέντευξη Τύπου είχε πει, ότι από κοινού με τον δήμο Ζαγορίου και την Μητρόπολη είχαν ζητήσει από την υπ. Πολιτισμού κα Μενδώνη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Αμυρά, να αναλάβουν πρωτοβουλία για τη νομική κατοχύρωση ώστε και ενόψει της αξιολόγησης του φακέλου για την Unesco, να «παγώσει» κάθε αντίστοιχο επενδυτικό ενδιαφέρον στην περιοχή του Ζαγορίου. Είχε υποστηρίξει μάλιστα, ότι είχε ζητηθεί και αναμενόταν η έκδοση ΚΥΑ και εγκυκλίου, που θα έδινε σαφή απάντηση στο θέμα.

    Μέχρι και χθες, ούτε ΚΥΑ, ούτε εγκύκλιος είχε εκδοθεί, αντιθέτως, η τοποθέτηση του κ. Σκρέκα από το βήμα της Βουλής, μάλλον περιπλέκει το ζήτημα…

    Τελευταία νέα

    Πρέβεζα: Ανοίγει τις πόρτες στο κοινό το Δημοτικό Κολυμβητήριο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών

    Έτοιμο να δεχθεί και πάλι τους αθλητές και τις αθλήτριές του κάθε ηλικίας είναι...

    Από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα έργα ύδρευσης στην Πρέβεζα

    Τα έργα υδροδότησης στις περιοχές της Άρτας, της Πρέβεζας και της Λευκάδας θα λάβουν...

    Ινδονησία: Εκκενώνονται περιοχές και κλείνει αεροδρόμιο έπειτα από έκρηξη ηφαιστείου – Εντυπωσιακά στιγμιότυπα και βίντεο

    Οι αρχές της Ινδονησίας έκλεισαν ένα αεροδρόμιο και απομάκρυναν περίπου 11.000 κατοίκους από την...

    Καταιγίδες, τοπικά έντονες βροχοπτώσεις και ενισχυμένοι άνεμοι την Παρασκευή και το Σάββατο

      Επιδείνωση του καιρού με βροχές, καταιγίδες και ενισχυμένους ανέμους προβλέπεται από το μεσημέρι της...

    Περισσότερα

    Πρέβεζα: Ανοίγει τις πόρτες στο κοινό το Δημοτικό Κολυμβητήριο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών

    Έτοιμο να δεχθεί και πάλι τους αθλητές και τις αθλήτριές του κάθε ηλικίας είναι...

    Από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα έργα ύδρευσης στην Πρέβεζα

    Τα έργα υδροδότησης στις περιοχές της Άρτας, της Πρέβεζας και της Λευκάδας θα λάβουν...

    Ινδονησία: Εκκενώνονται περιοχές και κλείνει αεροδρόμιο έπειτα από έκρηξη ηφαιστείου – Εντυπωσιακά στιγμιότυπα και βίντεο

    Οι αρχές της Ινδονησίας έκλεισαν ένα αεροδρόμιο και απομάκρυναν περίπου 11.000 κατοίκους από την...
    Μετάβαση στο περιεχόμενο