More
    ΑρχικήΚαναλάκιΑγωγός φυσικού αερίου μέσω Δυτ. Μακεδονίας στα Γιάννενα! - «Τρέχουν» οι διαγωνισμοί...

    Αγωγός φυσικού αερίου μέσω Δυτ. Μακεδονίας στα Γιάννενα! – «Τρέχουν» οι διαγωνισμοί για το LNG…

    Δημοσιεύθηκε:

    Μπορεί η διαφαινόμενη ματαίωση κατασκευής του περίφημου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med να διέψευσε τις προσδοκίες στην Ήπειρο για απευθείας προμήθεια καυσίμου, όμως είναι σαφές ότι η περιοχή μας δε θα μείνει στο… περιθώριο!

    Σε πρώτη φάση αρκετές χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα αποκτήσουν πρόσβαση σε αέριο μέσω μονάδων LNG στις οποίες θα μεταφέρεται υγροποιημένο καύσιμο με ειδικά βυτιοφόρα. Δεν είναι πολύ μακριά όμως η στιγμή που θα φτάσει στα Γιάννενα κεντρικός αγωγός διανομής αερίου, ο οποίος θα έρθει από βορρά, καθώς θα διέρχεται προηγουμένως από τη Δυτική Μακεδονία!

    Την παραπάνω είδηση έδωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο οποίος ενημερώθηκε διεξοδικά από στελέχη της ΔΕΔΑ για το πολυετές πλάνο ανάπτυξης που δρομολογεί η εταιρεία.

    Τον Γιαννιώτη Πρόεδρο ενημέρωσαν οι Β. Κοτρώνης και Μ. Τσάκας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος αντίστοιχα της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου. Στο επίκεντρο βρέθηκε φυσικά το δίκτυο διανομής που προετοιμάζεται στην Ήπειρο.
    Ικανοποίηση Τασούλα

    Με αφορμή την ενημέρωση από τα στελέχη της ΔΕΔΑ ο Κώστας Τασούλας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το φυσικό αέριο φτάνει επιτέλους και στα Γιάννενα, συγχαίροντας τη Διοίκηση της επιχείρησης για τις θετικές της πρωτοβουλίες που στοχεύουν, όπως είπε, στην ενεργειακή αυτάρκεια της ευρύτερης περιοχής μας. Ταυτόχρονα, αποκάλυψε την ύπαρξη σχεδιασμού για την έλευση και αγωγού φυσικού αερίου στα Γιάννενα μέσω Δυτικής Μακεδονίας.

    Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε σε δήλωσή του τα εξής χαρακτηριστικά: «Το φυσικό αέριο τελικά φθάνει και στο Νομό Ιωαννίνων, μέσω ενός φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΔΑ, που αφορά συνολικά σε κατασκευή δικτύου σχεδόν 2.000 χλμ. σε επτά Περιφέρειες της χώρας.

    Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η πόλη των Ιωαννίνων (κατοικίες και επιχειρήσεις) θα μπορεί να συνδεθεί με φυσικό αέριο από το 2026. Όσον αφορά στην προέλευση του φυσικού αερίου, αρχικά θα είναι οι δεξαμενές υγροποιημένου αερίου, που η κατασκευή τους στη ΒΙΠΕ δημοπρατείται άμεσα, μετά την ενοικίαση του κατάλληλου χώρου, αργότερα αναμένεται η έλευση του κεντρικού αγωγού του εθνικού συστήματος που ξεκινάει από την Ημαθία και προγραμματίζεται να διέλθει από τις περιοχές που απολιγνιτοποιούνται στη δυτική Μακεδονία, με κατάληξη τα Ιωάννινα».
    Το δίκτυο Ιωαννίνων

    Το κατασκευαστικό έργο Ιωαννίνων δημοπρατήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου. Περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης συνολικού μήκους 119 χιλιομέτρων που θα εγκατασταθεί στον αστικό ιστό της πόλης και δίκτυο μέσης πίεσης μήκους 10 χιλιομέτρων για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την ΒΙΠΕ όπου θα εγκατασταθούν οι μονάδες LNG.

    Όπως ήδη έχει γράψει ο «Π.Λ.», μέχρι το 2025 θα εγκατασταθούν τουλάχιστον 2.650 συνδέσεις όλων των κατηγοριών. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 14.8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η επιχορήγηση ανέρχεται σε 9,7 εκατ. ευρώ. Σε ποσοστό 66,08% το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Άρτα, Πρέβεζα, Ηγ/τσα
    Την ίδια ημέρα με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου των Ιωαννίνων δημοπρατήθηκαν κι εκείνα που αφορούν τις τρεις άλλες μεγάλες πόλεις της Ηπείρου, Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν στο ίδιο ποσοστό με το πρώτο από το ΥΠΕΝ. Τα συγκεκριμένα έργα περιλαμβάνουν την κατασκευή δικτύων χαμηλής πίεσης μήκους 30 χιλιομέτρων που θα εγκατασταθούν στον αστικό ιστό της κάθε πόλης.

    Η τροφοδότησή τους με φυσικό αέριο θα γίνει μέσω μονάδων LNG από σημεία πέριξ των τριών πόλεων. Μέχρι το 2026 θα εγκατασταθούν κατ’ ελάχιστο 1.600 συνδέσεις όλων των κατηγοριών. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 5,4 εκατ. ευρώ με την επιχορήγηση να φτάνει τα 3,6 εκατ. ευρώ.

    «Τρέχουν» οι διαγωνισμοί!
    Εξάλλου, όπως προκύπτει από τη χθεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Βουλής, οι διαγωνισμοί για τις Υπηρεσίες Επίβλεψης και Διοίκησης Έργου και Επιθεώρησης έχουν ήδη δημοπρατηθεί και έχει εγκριθεί η χρηματοδότησή τους από το ΠΔΕ του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τον αθροιστικό προϋπολογισμό τους να ανέρχεται σε 1,8 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών που αφορούν τις συνδέσεις των καταναλωτών επίσης δημοπρατήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου. Έχει προϋπολογισμό 1,06 εκατ. ευρώ.

    Για την υλοποίηση του έργου απομένει πλέον η δημοπράτηση των διαγωνισμών για την προμήθεια των μονάδων LNG που θα εγκατασταθούν στις πόλεις. Οι διαγωνισμοί αυτοί, όπως γίνεται γνωστό, θα δημοπρατηθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2022.

    Ο προϋπολογισμός για την προμήθεια των δεξαμενών ανέρχεται σε 4,1 εκατ. ευρώ.
    Τέλος, έχει εξασφαλιστεί η επιχορήγηση για την αρχαιολογική επίβλεψη των εργασιών σε ποσοστό 100%. Ο προϋπολογισμός αυτού του έργου ανέρχεται σε 1,01 εκατ. ευρώ.

     

     

    ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

    Τελευταία νέα

    Άφησε τα δίδυμα κοριτσάκια του στο σχολείο και έφυγε, λέει ο πατέρας του 34χρονου που εξαφανίστηκε

    Σε θρίλερ εξελίσσεται η εξαφάνιση του 34χρονου Χρίστου Θώμου, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν...

    Φρικτός θάνατος: Λύκος κατασπάραξε 85χρονη – Βρέθηκε στο σπίτι της νεκρή και ακέφαλη

    Ξετυλίγεται σιγά - σιγά το κουβάρι με την 85χρονη που βρέθηκε ακέφαλη στην κοινότητα...

    Σε ΦΕΚ η αύξηση των διοδίων της Εγνατίας Οδό και στους κάθετους άξονες – Έρχεται και δεύτερη αύξηση τον Σεπτέμβρη

    Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ το πρωί της Παρασκευής η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αναπροσαρμογή...

    Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας Ρούλα αποφάσισε το δικαστήριο

    Ομόφωνα ένοχη κρίθηκε η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας από το Μικτό Ορκωτό...

    Περισσότερα

    Άφησε τα δίδυμα κοριτσάκια του στο σχολείο και έφυγε, λέει ο πατέρας του 34χρονου που εξαφανίστηκε

    Σε θρίλερ εξελίσσεται η εξαφάνιση του 34χρονου Χρίστου Θώμου, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν...

    Φρικτός θάνατος: Λύκος κατασπάραξε 85χρονη – Βρέθηκε στο σπίτι της νεκρή και ακέφαλη

    Ξετυλίγεται σιγά - σιγά το κουβάρι με την 85χρονη που βρέθηκε ακέφαλη στην κοινότητα...

    Σε ΦΕΚ η αύξηση των διοδίων της Εγνατίας Οδό και στους κάθετους άξονες – Έρχεται και δεύτερη αύξηση τον Σεπτέμβρη

    Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ το πρωί της Παρασκευής η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αναπροσαρμογή...
    Μετάβαση στο περιεχόμενο