Το τελευταίο 24ωρο ήταν αρκετά πλούσιο όσον αφορά τις εξελίξεις στο Ιταλικό νομοθετικό πλαίσιο.
Χθες το απόγευμα πέρασε (πολύ εύκολα) στη Γερουσία το κείμενο του νομοδιατάγματος ονόματι ‘πρεμιεράτο’, το οποίο ουσιαστικά φέρνει την Ιταλία πιο κοντά στην απευθείας εκλογή του πρωθυπουργού από τους πολίτες, βάζει τη λέξη ‘τέλος’ στους τεχνοκράτες και – όπως τονίζει η αντιπολίτευση – μειώνει τις αρμοδιότητες του ΠτΔ. Όπως τονίζει η Corriere della Sera, «πολλοί πολιτικοί αντίπαλοι της Κυβέρνης θεωρούν ότι αυτή η μεταρρύθμιση είναι ο προθάλαμος ενός νέου καθεστώτος, παρόλο που στη Μεγάλη Βρετανία και στη Γαλλία υπάρχει άμεση εκλογή του αρχηγού του κράτους και δεν υπάρχουν ενδείξεις αυταρχικής διολίσθηση».
Αν και χθες ήταν το πρώτο βήμα πριν γίνει νόμος, πολλοί αναλυτές συμφωνούν πως η εν λόγω μεταρρύθμιση χρειάζεται πολλές αλλαγές. Σημειωτέον, το νομοσχέδιο ως έχει βλέπει τον πρωθυπουργό να εκλέγεται απευθείας από τον λαό, όμως ο τρόπος δεν διευκρινίζεται.
Η επόμενη ψηφοφορία αναμένεται σε τρείς μήνες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όμως δεν αποκλείεται η κυβέρνηση Μελόνι να προβεί σε σειρά αλλαγών πριν από την ψηφοφορία. Και αυτό, πριν περάσει στα χέρια των Ιταλών ως δημοψήφισμα.
Επίσης, σήμερα το πρωί στη Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε και η λεγόμενη διαφοροποιημένη αυτονομία των περιφερειών. Πρόκειται για μια εν μέρει ανεξαρτητοποίηση των αρμοδιοτήτων των περιφερειών, βάσει διαφόρων θεμάτων, από το οικονομικό έως και τις σχέσεις με την ΕΕ. Το νομοσχέδιο ήταν μια από τις μεγάλες πιέσεις της Λέγκα, η οποία διαχρονικά πιέζει για μια μεγαλύτερη αυτονομία των πλούσιων περιφερειών του Βορρά, κάτι που τα κόμματα της αντιπολίτευσης φοβούνται πως θα σπάσει την Ιταλία στη μέση.
Ανταπόκριση: Κρίστιαν Μαυρής – ertnews.gr