Site icon Kanalaki News – Νέα και ειδήσεις από το Καναλάκι και την Πάργα

Ισραήλ-Χαμάς: Σε ένα άδειο υπνοδωμάτιο ο πατέρας μιας Ισραηλινής ομήρου ελπίζει ότι εκείνη θα επιστρέψει από τη Γάζα

hostages scaled 1

hostages scaled 1

Ο Εϊτάν Γκόνεν κάθεται στο υπνοδωμάτιο της κόρης του, της Ρόμι. Ο υπόλοιπος κόσμος περιμένει να τεθεί σε ισχύ η προσωρινή ανακωχή του Ισραήλ με τη Χαμάς και να απελευθερωθούν κάποιοι από τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα. Ο ίδιος προσεύχεται η κόρη του να είναι μεταξύ αυτών που θα επιστρέψουν.

Ο Γκόνεν ανασηκώνει το κεφάλι του και προσπαθεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Σε ένα ράφι πίσω του βρίσκονται κορνίζες με φωτογραφίες, ένα βερνίκι νυχιών και μια συλλογή καλλυντικών, όπως τα είχε αφήσει η 23χρονη Ρόμι, όταν έφυγε από το σπίτι της στο βόρειο Ισραήλ για να πάει σε ρέιβ πάρτι στα νότια όπου έγινε η σφαγή από Παλαιστίνιους ενόπλους της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Μου ήταν πολύ, πολύ δύσκολο να μπω στο δωμάτιο της Ρόμι για 47 ημέρες. Και τώρα είμαστε σε αυτό το δωμάτιο και τα συναισθήματα είναι πολύ, πολύ έντονα», δήλωσε ο πατέρας της. «Αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι η Ρόμι θα επιστρέψει πίσω στο σπίτι. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ρόμι θα επιστρέψει πίσω στο σπίτι, ζωντανή».

Στο χέρι του κρατά μια φωτογραφία στην οποία φαίνεται ο ίδιος σε νεότερη ηλικία να κρατά αγκαλιά την κόρη του, που ήταν τότε μωρό.

Την τελευταία φορά που μίλησαν, το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, η Ρόμι έτρεχε για τη ζωή της μαζί με την καλύτερή της φίλη, την Γκάγια. Οι κοπέλες κρύφθηκαν στους θάμνους και προσεύχονταν να σωθούν, ενώ οι ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν αφηνιασμένοι στο πάρτι στο οποίο είχαν πάει. Όλη την ώρα, η Ρόμι μιλούσε στο τηλέφωνο με την οικογένειά της.

Αφού έμειναν για ώρες κρυμμένες και ενώ οι ένοπλοι τις πλησίαζαν, οι δύο κοπέλες κατάφεραν να ειδοποιήσουν έναν συνάδελφό τους, τον Μπεν, που ήταν επίσης στο πάρτι. Εκείνος τις πήρε στο αυτοκίνητό του και προσπάθησαν να διαφύγουν, δήλωσε ο Γκόνεν.

«Δολοφόνησαν τον Μπεν και την Γκάγια που κάθονταν στο μπροστινό κάθισμα. Και αυτό σε απευθείας σύνδεση, εκείνη την ώρα. Ακούσαμε τους πυροβολισμούς», δήλωσε ο ίδιος. «Η Ρόμι χτυπήθηκε στο χέρι από σφαίρα. Ούρλιαζε. Φοβόταν. Είπε απλά στη μητέρα της: «Θα πεθάνω, σήμερα».

Το τελευταίο πράγμα που άκουσαν, είπε ο Γκόνεν, ήταν οι επιτιθέμενοι να λένε στα αραβικά «Είναι ζωντανή, ας την πάρουμε». Αργότερα το τηλέφωνό της εντοπίστηκε στη Λωρίδα της Γάζας.

Η επίθεση της Χαμάς, στην οποία σύμφωνα με το Ισραήλ σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι, πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα που μαίνεται ήδη εδώ και σχεδόν επτά εβδομάδες. Το Ισραήλ λέει ότι η αποστολή του είναι να εξαφανίσει τη Χαμάς και να φέρει πίσω τους περίπου 240 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.

Από τότε, πάνω από 14.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στους βομβαρδισμούς και τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στο ελεγχόμενο από τη Χαμάς έδαφος.

Με τη μεσολάβηση του Κατάρ, το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν σε προσωρινή κατάπαυση πυρός κατά τη διάρκεια της οποίας κάποιοι όμηροι στη Γάζα θα επαναπατριστούν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές. Η διαδικασία καθυστερεί τουλάχιστον έως αύριο, Παρασκευή.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές ποιοι όμηροι θα αφεθούν ελεύθεροι. Αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η προσοχή δίδεται στα δεκάδες παιδιά και γυναίκες.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις και την κυβέρνηση του Ισραήλ ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να φέρουν την Ρόμι πίσω, και όλους τους υπόλοιπους απαχθέντες», δήλωσε ο Γκόνεν και προσθέτει «Μου λείπει η φωνή της, οι αγκαλιές της. Μου λείπει η έντονη ενέργεια που εκείνη φέρνει σε κάθε χώρο».

 

 

ertnews.gr

Exit mobile version