Το υψηλό το κόστος παραγωγής και οι χαμηλές τιμές των προϊόντων σβήνουν την κτηνοτροφία στην Ήπειρο 

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια πρόσθετων δυσκολιών που προέκυψαν από την πανδημία του κορωνοϊού, οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της σφοδρής ενεργειακής κρίσης οι οποίες επηρεάζουν σε εξαντλητικό βαθμό τις παραγωγικές μονάδες.

Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί λόγω της υπέρμετρης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών, ορισμένες εκ των οποίων έχουν ανέβει ακόμη και σε ποσοστό 60%, αλλά και το τελευταίο δίμηνο εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των τιμολογίων της ενέργειας (ηλεκτρισμός, πετρέλαιο, υγραέριο).

Στις περισσότερες περιοχές της Ηπείρου θα πρέπει να προστεθεί και το επιπλέον κόστος που επωμίστηκαν το φετινό καλοκαίρι οι κτηνοτρόφοι για τη διατροφή των ζώων τους καθώς το παρατεταμένο «ξηρό» καλοκαίρι στέγνωσε την υπαίθρια χλωρίδα με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από αυτούς να υποχρεωθούν να  διαθέσουν αποθέματα τροφής, που άλλα χρόνια τη χρησιμοποιούσαν σχεδόν αποκλειστικά το χειμώνα.

Η αύξηση του κόστους δεν συμβαδίζει όμως με την αντίστοιχη τάση των τιμών πώλησης των προϊόντων.  Ακόμη και η αύξηση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, οφείλεται στην αντιμετώπιση σε ένα σημαντικό βαθμό της μείωσης των εισαγωγών για παραγωγή τυροκομικών προϊόντων και δεν είναι αντιστάθμισμα του κόστους παραγωγής.

Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν νέα προβλήματα στη βιωσιμότητα της Ηπειρωτικής κτηνοτροφίας η οποία συρρικνώνεται χρόνο με το χρόνο, χωρίς οι νέοι που μπαίνουν στο επάγγελμα να είναι αρκετοί για να καλύψουν τον αριθμό εκείνων που αποχωρούν.
«Μαχαίρι» στις επιδοτήσεις

Δεν έφθαναν όμως όλα αυτά, ήρθε να προστεθεί και το πρόβλημα που προκλήθηκε με την κατανομή των βοσκοτόπων, προκαλώντας νέα αδιέξοδο σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων που περίμενε εναγωνίως τις επιδοτήσεις προκειμένου να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις τους.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της – υπόμνημα η «Ένωση Αγροτών» Ιωαννίνων με την πρόσφατη ΚΥΑ που αφορά τα κριτήρια κατανομής των βοσκοτόπων, έγινε αναδρομική περικοπή επιδοτήσεων, η οποία σε πολλές περιπτώσεις φτάνει το 100%.

Η «Ένωση Αγροτών» ζητά από την Κυβέρνηση να στηρίξει τους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών, ανάκληση της ΚΥΑ για τους βοσκότοπους, ρύθμιση των κτηνοπτηνοτροφικών δανείων και των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά ταμεία, επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, απαλλαγή των πτηνοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από τον ΕΝΦΙΑ, χρηματοδοτική στήριξη των αγροτών, εντατικοποίηση των ελέγχων για περιορισμό των ελληνοποιήσεων στο γάλα, και στα άλλα αγροτικά προϊόντα.

Χθες κινητοποιήσεις για τις επιδοτήσεις έκαναν και κτηνοτρόφοι από την Κρήτη, οι οποίοι συνάντησαν στην Αθήνα τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμο Κεδίκογλου. Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση εκπρόσωπός του, ζήτησαν να σταματήσουν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι και να γίνουν νέες συζητήσεις την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός μιλώντας χθες σε Forum της Θεσσαλονίκης,  αναγνώρισε ότι το κόστος παραγωγής αποτελεί νούμερο ένα ζήτημα για όσους ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, με τις μεγάλες αυξήσεις σε -μεταξύ άλλων- ενέργεια, πετρέλαιο, πρώτες ύλες και λιπάσματα, και σημείωσε ότι στο επόμενο διάστημα θα υπογραφεί και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση με το υπουργείο Οικονομικών για το αγροτικό πετρέλαιο.

Ο Υπουργός τόνισε ακόμη ότι  «θα πρέπει και οι τράπεζες να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης τους σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα και να ανοίξουν τη στρόφιγγα ρευστότητας». Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τα τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να εμπιστευτούν την αγροτική οικονομία και «να πάρουν τα ρίσκα, αφού τελικά θα βγουν κερδισμένες».

Αναφερόμενος στα μέτρα για το αγροτικό πετρέλαιο, είπε ότι με αυτά  «δίνουμε μέσα απ’ αυτή την ελάφρυνση κι ένα επιπλέον κίνητρο στα συλλογικά σχήματα/ομάδες παραγωγών, και σ’ αυτούς που μπαίνουν σε προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας και στους νέους αγρότες».

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε και τη μείωση του ΦΠΑ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Για θέματα μείωσης του κόστους παραγωγής, ο κ. Λιβανός τόνισε ότι το υπουργείο στηρίζει την σχέση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με την παραγωγή, όπως και ότι δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στις ενεργειακές κοινότητες.

Τέλος για το θέμα των ελληνοποιήσεων, ο κ. Λιβανός υπογράμμισε την αποφασιστικότητά του για συνέχιση των αυστηρών ελέγχων, «παρά τους τριγμούς και κλυδωνισμούς και παρά το γεγονός ότι ενοχλούμε κάποιους». Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι το σύστημα Άρτεμις, που ισχύει στο γάλα, θα επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα.

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: