Τα έξι Μουσεία της Ηπείρου στον Ψηφιακό Οδηγό Μουσείων

203 δημόσια αρχαιολογικά μουσεία, μεταξύ των οποίων και τα έξι Μουσεία της Ηπείρου, παρουσιάζονται στον Ψηφιακό Οδηγό Μουσείων https://www.archaeologicalmuseums.gr/el που σχεδίασε και υλοποίησε η Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ – Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
«Εμείς σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε τα έξι αρχαιολογικά μουσεία της Ηπείρου, ξεκινώντας από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης» αναφέρει η σχετική ανάρτηση

Η μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης, «Μία Ναυμαχία – Μία Πόλη – Μία Αυτοκρατορία», παρουσιάζει την ιστορία της πόλης που ιδρύθηκε σε ανάμνηση της νίκης του Οκταβιανού Αυγούστου στη ναυμαχία του Ακτίου, στις 2 Σεπτεμβρίου του 31 π.Χ. Η χιλιόχρονη πορεία της στον χρόνο παρουσιάζεται μέσα από στιγμιότυπα του δημόσιου και ιδιωτικού βίου των κατοίκων της.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων είναι έργο του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, των αρχών της δεκαετίας του 1960. Περιλαμβάνει ευρήματα από όλη την Ήπειρο, καλύπτοντας μια χρονική περίοδο από την κατώτερη παλαιολιθική εποχή (250.000 χρόνια πριν) έως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα ευρήματα από το ιερό της Δωδώνης, ένα από τα σπουδαιότερα μαντεία του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Το Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων βρίσκεται στην εσωτερική ακρόπολη (Ιτς Καλέ) του Κάστρου της πόλης. Οι περισσότερες συλλογές του στεγάζονται στο κτήριο που χτίστηκε στη θέση στρατιωτικού νοσοκομείου, στα ερείπια του σεραγιού του Αλή Πασά.

Η συλλογή αργυροχοΐας του στεγάζεται στο «Θησαυροφυλάκιο», στο κέντρο της ακρόπολης, ενώ στο Φετιχέ Τζαμί φιλοξενείται έκθεση αφιερωμένη στην ιστορία της πόλης.

Η μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας περιλαμβάνει εκθέματα που καλύπτουν, χρονολογικά, μία ιδιαίτερα μεγάλη περίοδο ανθρώπινης παρουσίας στον θεσπρωτικό χώρο, από τη μέση παλαιολιθική περίοδο (100.000 χρόνια πριν από σήμερα) έως τους χρόνους της οθωμανικής κυριαρχίας, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην ελληνιστική εποχή, περίοδο άνθισης για τις θεσπρωτικές πόλεις.

Η έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας είναι αφιερωμένη στην ίδρυση, την ακμή και την καταστροφή της Αμβρακίας, της κορινθιακής αποικίας που βρίσκεται θαμμένη κάτω από τη σύγχρονη πόλη της Άρτας.

Παρουσιάζει την ιστορία της μέσα από το δημόσιο και ιδιωτικό βίο των Αμβρακιωτών, τα νεκροταφεία της πόλης, αλλά και το «τέλος» της στα ρωμαϊκά χρόνια.

Ο ναός της Παρηγορήτισσας στην Άρτα είναι κτισμένος το 13ο αιώνα και αποτελούσε το καθολικό ενός μεγάλου μοναστηριού, από το οποίο σήμερα σώζονται η τράπεζα και δεκαέξι κελιά.

Στο χώρο της τράπεζας σήμερα στεγάζεται έκθεση γλυπτών από την παλαιοχριστιανική περίοδο έως και τον 14ο αιώνα που προέρχονται από βυζαντινά μνημεία της Άρτας και της ευρύτερης περιοχής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: