Συρρικνώθηκαν οι δαπάνες των νοικοκυριών στην Ήπειρο

Ανατροπές και συρρίκνωση στις δαπάνες των νοικοκυριών κατέγραψε για το 2020 η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Τα μέτρα για τον κορονοϊό επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την λειτουργία της αγοράς σε σχέση με το 2019 και η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 9,9%.

Ακριβώς σε αυτό το ποσοστό κινήθηκε η πτώση της μηνιαίας δαπάνης των νοικοκυριών στην Ήπειρο σε σχέση με το 2019, με το ποσό που ξόδεψε κατά μέσο όρο κάθε νοικοκυριό να ανέρχεται σε 1.102,26 ευρώ το οποίο αντιστοιχεί στο 82,8 του πανελλαδικού ποσοστού.

Όπως ήταν φυσικό τα είδη διατροφής, τα οινοπνευματώδη και ο καπνός παρουσίασαν την μεγαλύτερη αύξηση ενώ η αναψυχή, ο πολιτισμός και τα είδη ένδυσης και υπόδησης παρουσίασαν μείωση.

Οι αναλογίες αυτές πάντως δεν αφορούν μόνο τη διαφορά μεταξύ των ετών 2019-2020 αφού από το 2008 η τάση που καταγράφεται είναι αύξηση του ποσοστού των δαπανών για την διατροφή, την στέγαση, την υγεία, τα οινοπνευματώδη ποτά και την εκπαίδευση και μείωση για την ένδυση, την υπόδηση, τα εστιατόρια , τα καφέ και τα ξενοδοχεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: