Ήπειρος: Σε δύσκολη θέση νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την ξέφρενη ανοδική πορείας των καυσίμων.

Σε πολύ δύσκολη θέση έχουν έρθει και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της Ηπείρου εξαιτίας της ξέφρενης ανοδικής πορείας που ακολουθούν τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές των καυσίμων.

Με τις απανωτές ανατιμήσεις, τα δύο βασικότερα καύσιμα, αμόλυβδη βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης τείνουν να μετατραπούν σε… είδος πολυτελείας για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, οι οποίοι το σκέφτονται πολύ πλέον πριν πάρουν το Ι.Χ. για να πάνε στη δουλειά τους, ενώ η θέρμανση έχει γίνει μόνιμος «πονοκέφαλος αυτό τον χειμώνα για τους διαχειριστές των πολυκατοικιών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μόνο την τελευταία εβδομάδα η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε σε ποσοστό της τάξης του 10% ενώ της βενζίνης κατά 5,4% περίπου.

«Φρένο» στο Ι.Χ.
Με μέση τιμή χθες τα 1,84 ευρώ το λίτρο στα Γιάννενα, η αμόλυβδη των 95 οκτανίων δεν αφήνει πολλά περιθώρια για μετακινήσεις, με τους πιο πολλούς οδηγούς να χρησιμοποιούν το όχημά τους μόνο για τα απαραίτητα. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που το σκέφτονται πια να πάρουν το Ι.Χ. για να πάνε ακόμα και στη δουλειά τους! Η χαμηλότερη τιμή αμόλυβδης που συναντά κανείς αυτές τις μέρες σε πρατήριο της πόλης είναι 1,74 ευρώ, ενώ η υψηλότερη αγγίζει τα 1,99 ευρώ το λίτρο, δηλαδή όσο χρεώνουν τη βενζίνη το καλοκαίρι στα δημοφιλή νησιά του Αιγαίου.

Πετάει το πετρέλαιο
Όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης κατ’ οίκον, το 1,15 ευρώ το λίτρο με το οποίο ξεκίνησε η διάθεσή του στον Νομό μας τον περασμένο Οκτώβριο μοιάζει πλέον με… άπιαστο όνειρο, καθώς χθες η τιμή διάθεσής του στα Γιάννενα ήταν 1,22 – 1,23 ευρώ το λίτρο.
Εν μέσω τσουχτερού κρύου που απαιτείται αρκετή ποσότητα για να ζεσταθεί ικανοποιητικά ένα διαμέρισμα, πολλοί πλέον με δυσκολία καταφέρνουν να πληρώσουν τα φουσκωμένα κοινόχρηστα, ενώ κάποιοι επιλέγουν να μείνουν χωρίς θέρμανση, αφού και η χρήση ηλεκτρικών σωμάτων έχει καταστεί πολύ ακριβή υπόθεση λόγω των υπερβολικών αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης
Αποτελεσματική απάντηση που θα έβαζε φρένο στο «ράλι» ανόδου των καυσίμων θα ήταν η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, εξαιτίας του οποίου αυξάνει σε μεγάλο ποσοστό η τιμή τους, κάτι όμως το οποίο η Κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να πράξει, όπως φάνηκε και από όσα είπε χθες ο αρμόδιος Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, τόνισε χαρακτηριστικά πως «δυνατότητα για να μειώνουμε όλα τα έσοδα του κράτους δεν έχουμε. Δεν θα στείλουμε την οικονομία στα βράχια».

Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε πως «ότι μέτρο θα λάβουμε θα είναι νοικοκυρεμένο και εντός προϋπολογισμού (…) Δεν παίζουμε με την οικονομικά, το ζήσαμε στο παρελθόν, δεν θα το ξαναζήσουμε». Είπε επίσης ότι «δεν είναι δυνατόν να αποφύγουμε τελείως τον πληθωρισμό στην Ελλάδα. Πρέπει οπωσδήποτε η κυβέρνηση τους διαθέσιμους πόρους που έχει να τους διαθέσει με έναν κοινωνικά δίκαιο τρόπο».

 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: