Σε χρόνο “ρεκόρ” συστάθηκε η επιτροπή προετοιμασίας του φακέλου για την ένταξη της Νικόπολης στα μνημεία της UNESCO

Άμεσα ανταποκρίθηκε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο αίτημα των φορέων της Πρέβεζας για την προώθηση της ένταξης της Αρχαίας Νικόπολης στα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO. H κ.Μενδώνη , κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Πρέβεζα, απαντώντας τόσο στον Αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου, όσο και στον Δήμαρχο Νίκο Γεωργάκο, δεσμεύτηκε για την συγκρότηση μιας Επιτροπής η οποία θα αναλάβει την ωρίμανση του σχετικού φακέλου.

Με σημερινή απόφασή της η Υπουργός προχώρησε στην συγκρότηση της Ομάδας Εργασίας την οποία απαρτίζουν οι:

1.Αναστασία Γκαδόλου Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Αρχαιολογικών Έργων της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ως Πρόεδρο, με αναπληρώτρια την Κωνσταντίνα Μπενίση, Προϊσταμένη του Τμήματος Εποπτείας Ελληνικών και Αλλοδαπών Επιστημονικών Ιδρυμάτων και Συντονισμού Θεμάτων Διεθνών Συνεργασιών και Οργανισμών της ίδιας Διεύθυνσης.

2.Ιουλία Παπαγεωργίου, Αναπλ. Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, με αναπληρώτρια την Βασιλική Δημητροπούλου, μόνιμη υπάλληλο με βαθμό Α’ του κλάδου ΠΕ Αρχαιολόγων ειδικότητας Ιστορικών Τέχνης του ΥΠΠΟΑ, που υπηρετεί στη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων ΥΠΠΟΑ .

3.Ευγενία Γερούση, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων και Εθνική Συντονίστρια .
(Focal Point) για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

4.Ευγενία Χαλκιά, Επίτιμη Προϊσταμένη Διεύθυνσης ΥΠΠΟΑ.

5.Ανθή Αγγέλη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, με αναπληρωτή τον Γεώργιο Ρήγινο, Προϊστάμενο του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της ως άνω Υπηρεσίας

6.Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας.

Έργο της ομάδας είναι η υλοποίηση των απαραίτητων προπαρασκευαστικών ενεργειών, καθώς και η σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης, προκειμένου να προωθηθεί προς εγγραφή στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO, σε συνεργασία με τους φορείς της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι εργασίες της Ομάδας, η οποία είναι άμισθη, θα διαρκέσουν μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της. Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής ορίζεται το α’ 15ήμερο μηνός Νοεμβρίου 2021.

Nα θυμίσουμε ότι η Υπουργός η οποία βρέθηκε στην Πρέβεζα την περασμένη Τρίτη κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στους αρχαιολογικούς χώρους αλλά και τις συναντήσεις της με τους φορείς εξέφρασε επανειλημμένα την πεποίθηση ότι η δρομολόγηση της παράκαμψης της Νικόπολης (βασικό εμπόδιο στις έως τώρα προσπάθειες) απλοποιεί τη διαδικασία και φέρνει πιο κοντά από ποτέ την ένταξη της Νικόπολης στα προστατευόμενα από την UNESCO μνημεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: