Σε αδιέξοδο οι Δήμοι της Ηπείρου – Η σφοδρή ενεργειακή κρίση προκαλεί οικονομικό «σοκ» στην Αυτοδιοίκηση

Κανέναν δεν αφήνει ανεπηρέαστο η ενεργειακή κρίση που «σαρώνει» τη χώρα. Πέρα από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώπιον σοβαρών προβλημάτων βρίσκονται και οι δήμοι τόσο της Ηπείρου όσο και πανελλαδικά, οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν οικονομικά στα αυξημένα έξοδα.

Το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της έκτακτης συνάντησης που είχαν χθες οι δήμαρχοι της χώρας, με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου να προτείνει την εφαρμογή ενός έκτακτου σχεδίου δράσης για τη στήριξη των ΟΤΑ. Παράλληλα, έθεσε μία σειρά από θέματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού, όπως ο θεσμικός εκσυγχρονισμός, το προσωπικό, το τέλος ταφής απορριμμάτων, η πολιτική προστασία και η διαχείριση των αδέσποτων ζώων με τον αναπλ. Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα να δεσμεύεται για δρομολόγηση λύσεων.

Στο μεταξύ, με έκτακτη επιχορήγηση από τους Κ.Α.Π. ενισχύονται και οι Δήμοι της Ηπείρου για να καλύψουν λειτουργικές ανάγκες και δαπάνες των σχολείων τους.

Έκτακτη συνάντηση
H άμεση εφαρμογή εκτάκτων σχεδίων δράσης, προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι προϋπολογισμοί των δήμων αλλά και να αποφευχθεί το κλείσιμο ζωτικών υποδομών για την λειτουργία μεγάλων και μικρών OTA, βρέθηκε στο επίκεντρο έκτακτης συνάντησης που είχαν χθες οι Δήμαρχοι της χώρας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και σ’ αυτήν παραβρέθηκε και μίλησε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και τα οποία πλήττουν καθολικά και καθοριστικά και τους δήμους της χώρας, ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, περιέγραψε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, διατυπώνοντας παράλληλα τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης για την εφαρμογή ενός εκτάκτου σχεδίου δράσης, το οποίο θα ανανεώνεται αναλόγως με τις εξελίξεις.

Καλό βήμα, αλλά…
Το άνοιγμα των λογαριασμών ρεύματος και θέρμανσης προκαλούν πολλαπλά εγκεφαλικά στους Δημάρχους, επισήμανε ο κ. Παπαστεργίου αναφερόμενος στα νέα δεδομένα και τις έκτακτες καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί. «Αρδεύσεις, κολυμβητήρια, καύσιμα, σχολικά κτίρια, οδοφωτισμός ανεβάζουν τα κόστη στα ύψη», ανέφερε και πρόσθεσε πως οι δήμοι από 360 εκ. ευρώ που πληρώνουν το χρόνο για ρεύμα, καύσιμα και θέρμανση, αν όλη η χρονιά πάει έτσι και δεν αποκλιμακωθούν οι τιμές, θα κληθούν να καταβάλλουν 1 δις ευρώ!

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι η καταβολή από το ΥΠΕΣ μιας επιπλέον δόσης ΚΑΠ είναι ένα καλό πρώτο βήμα, αλλά το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και πρότεινε μετά το Πάσχα να επανεκτιμηθούν τα νέα δεδομένα από την επιτροπή ΥΠΕΣ και Οικονομικών και να εφαρμοστεί άμεσα ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης των δήμων.

Ενίσχυση ΔΕΥΑ
Επιτακτική χαρακτήρισε ο κ. Παπαστεργίου την ενίσχυση των ΔΕΥΑ της χώρας, εκεί όπου αναλογικά το κόστος του ρεύματος είναι ακόμη μεγαλύτερο. Όπως είπε, «η μόνη ρεαλιστική λύση είναι μία γενναία επιδότηση της kWh όπως ακριβώς έγινε με αρκετές κατηγορίες επαγγελματιών, αλλιώς τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να σκάνε λογαριασμοί ρεύματος και διακοπές σε βασικές υποδομές».

Ωστόσο, σημείωσε, κοινή λύση για δήμους και ΔΕΥΑ, είναι η ενεργειακή αυτονόμησή τους, με τη δημιουργία ειδικού προγράμματος με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάπτυξης, για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών ή αιολικών πάρκων στο πλαίσιο λειτουργίας των ενεργειακών κοινοτήτων και μέσω του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού. Επίσης υπογράμμισε την αναγκαιότητα δημιουργίας κοινής πλατφόρμας από τη ΡΑΕ, στην οποία όλοι οι πάροχοι θα ανεβάζουν σε πραγματικό χρόνο λογαριασμούς και πληρωμές.

Αργεί ο εκσυγχρονισμός!
Σε ότι αφορά στα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση αλλά ακόμη εκκρεμούν και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης εκ μέρους της Πολιτείας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι δεν προχωρά γρήγορα ο θεσμικός εκσυγχρονισμός. «Αν στα οικονομικά είμαστε σε μία συνεννόηση, δυστυχώς στο θέμα της καταστατικής θέσης μας, στο θέμα των αρμοδιοτήτων και των όποιων αλλαγών σε αυτές, η αλήθεια είναι πως δεν είδαμε καμία πρόοδο», είπε χαρακτηριστικά

Άλλο σημαντικό ζήτημα που παραμένει άλυτο είναι το τέλος ταφής απορριμμάτων, για το οποίο ζήτησε την αναστολή εφαρμογής του. «Καταλαβαίνω απόλυτα τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο ταμείο ανάκαμψης για το τέλος ταφής, όμως η λύση δεν μπορεί να είναι η επιβολή του και μάλιστα σε αυτό το ύψος. Όχι έτσι, όχι τόσο, όχι τώρα» ανέφερε.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έθιξε επίσης το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, για τα οποία η επιχορήγηση το 2021 ήταν μηδενική τη στιγμή που οι δήμοι ξοδεύουν πάνω από 25 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Χρηματοδοτικά εργαλεία
Επίσης ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στο θέμα της πολιτικής προστασίας, σημειώνοντας ότι δεν γίνεται να είναι αποτελεσματική χωρίς χρήματα και εξοπλισμό και μίλησε για μία μικρή πρόοδο όσον αφορά στο προσωπικό των δήμων. Αναφερόμενος στα χρηματοδοτικά εργαλεία, για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», σημείωσε πως μετά από ένα τρίμηνο, καθυστερήσεων, όντως έχει ανεβάσει στροφές, φτάνοντας πλέον τις εντάξεις στα 3 δις. ευρώ, ενώ για το Ταμείο Ανάκαμψης, είπε ότι τρέχουν τα πρώτα έργα, όμως οι προσκλήσεις για τα smart cities, τις αποχετεύσεις σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων και τις αναπλάσεις που είναι στον αέρα, ανέδειξαν για μία ακόμη φορά την αδυναμία, ειδικά των μικρών δήμων, να καταθέσουν αξιόμαχες προτάσεις λόγω έλλειψης προσωπικού.

Για δε το νέο ΕΣΠΑ, τόνισε πως φαίνεται να υπάρχουν κάποιες αμυδρές θετικές εξελίξεις με τη δεσμευτική συμμετοχή ΚΕΔΕ και ΠΕΔ στον προγραμματισμό των έργων αλλά και στη δυνατότητα εμπλοκής της ΕΕΤΑΑ στην τεχνική βοήθεια για πρώτη φορά.

Ο Στέλιος Πέτσας
Στην τοποθέτησή του, ο Στέλιος Πέτσας αναγνώρισε τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι κι ανέφερε αναλυτικά ποιες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί ως σήμερα από την Κυβέρνηση, για τη στήριξή τους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα χρηματοδοτικά προγράμματα που αφορούν τη χρηματοδότηση έργων σε δήμους, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα δρομολογηθούν λύσεις, σε συνεργασία και με άλλα εμπλεκόμενα υπουργεία σε όλα τα ζητήματα που έχουν θέσει οι δήμοι με προτεραιότητα στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων των δανείων τους στο ΤΠ&Δ, τη διασφάλιση της ένταξης έργων όλων των δήμων στο «Αντ. Τρίτσης», την επιβολή και το ύψος του τέλους ταφής, αλλά και τις δράσεις για τα αδέσποτα. Όπως είπε, ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου είναι η ενίσχυση των δήμων με προσωπικό, καθώς και η επιτάχυνση των ρυθμών για την προώθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης και το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων.

Έξτρα κονδύλια
Στα 57 εκατ. ευρώ ανέρχεται η έκτακτη πρόσθετη επιχορήγηση προς τους δήμους όλης της χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, την οποία υπέγραψε ο Στ. Πέτσας. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την κάλυψη λειτουργικών και άλλων δαπανών τους ή την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων.

Οι Δήμοι της περιοχής μας θα λάβουν τα εξής ποσά: Ιωαννιτών 561.985 ευρώ, Βορ. Τζουμέρκων 51.518 ευρώ, Δωδώνης 75.084 ευρώ, Ζαγορίου 41.772 ευρώ, Ζίτσας 109.551 ευρώ, Κόνιτσας 65.845 ευρώ, Μετσόβου 43.457 ευρώ και Πωγωνίου 80.253 ευρώ.

Παράλληλα γίνεται συμπληρωματική κατανομή ποσού 14 εκατ. ευρώ από τους Κ.Α.Π. έτους 2022 σε όλους τους δήμους για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων τους. Τα ποσά που αντιστοιχούν στους Δήμους του Νομού μας είναι τα εξής: Ιωαννιτών 216.710 ευρώ, Βορ. Τζουμέρκων 5.410 ευρώ, Δωδώνης 8.705 ευρώ, Ζαγορίου 4.030 ευρώ, Ζίτσας 28.950 ευρώ, Κόνιτσας 11.765 ευρώ, Μετσόβου 15.585 ευρώ και Πωγωνίου 12.740 ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: