Ήπειρος: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων γρίπης των πτηνών – Σε αυξημένη επιφυλακή οι αρμόδιες υπηρεσίες

Την προσοχή των πολιτών εφιστούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι αρμόδιες αρχές της Περιφέρειας Ηπείρου σχετικά με την θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για την γρίπη των πτηνών.

Όπως αναφέρουν το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (κυρίως ο υπότυπος Η5N1) σε χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης (Ιταλία, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ιρλανδία), ενώ πρόσφατα επιβεβαιώθηκε και τα πρώτο περιστατικό στη γειτονική Βουλγαρία.

Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά ανίχνευση του ιού σε άγρια πτηνά, τα οποία ανευρίσκονται στο πεδίο νεκρά ή ημιθανή.

Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της αυξημένης κυκλοφορίας του ιού στους άγριους πληθυσμούς των πτηνών, σε όλες τις χώρες μεγαλώνει διαρκώς ο αριθμός εστιών σε εκτροφές πουλερικών.

Έτσι ως μέσο προστασίας μεταξύ άλλων τα οικόσιτα πουλερικά συνιστάται να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους, ενώ σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές και να προσκομίζουν σε αυτές τυχόν πρόσφατα θανόντα πτηνά για τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: