Ο εξοστρακισμός του Β. Χήτου από το Ζαγόρι και το ελικόπτερο στη Μύκονο

Στην αρχαία Αθήνα, η απομάκρυνση όσων θεωρούνταν επικίνδυνοι για το πολίτευμα, γινόταν με τον εξοστρακισμό.

Για να εξοριστεί κάποιος -η εξορία διαρκούσε 10 έτη- έπρεπε το όνομά του να βρεθεί σε περισσότερα από 6.000 όστρακα.

Αν και ο εξοστρακισμός ή οστρακισμός θεσπίστηκε ως ένα μέσο προστασίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, αργότερα χρησιμοποιήθηκε και για την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων. Μεταξύ αυτών, που βρέθηκαν στην εξορία, ήταν ο Μεγακλής του Ιπποκράτη, ο Καλλίξενος, ο Ξάνθιππος, ο Αριστείδης του Λυσιμάχου, κ.ά.

Στην περίπτωση της Χήτος ΑΒΕΕ, δεν χρειάσθηκαν όστρακα για να εξοστρακιστεί, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, από τη διοίκηση της ηπειρώτικης βιομηχανίας ο Βασίλης Χήτος.

Αλλά μια γενική συνέλευση στις 2 Ιουλίου, για να βρεθεί ο Βασίλης Χήτος, -είναι ένας εκ των βασικών μετόχων της βιομηχανίας ο οποίος ελέγχει πάνω από το 40% του μετοχικού της κεφαλαίου-, εκτός του διοικητικού της συμβουλίου.

Επισήμως η εταιρεία, market leader στην εγχώρια αγορά εμφιαλωμένου νερού, έκανε γνωστό πως ο κ. Βασίλης Χήτος παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου και μέλους του διοικητικού συμβουλίου, προκειμένου να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη των νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του.

Ανεπισήμως πάντως, η αγορά βοά, εδώ και χρόνια, για τη διάσταση απόψεων μεταξύ του Βασίλη Χήτου και του Νίκου Χήτου, δύο τελείως διαφορετικών χαρακτήρων που δεν κατάφεραν να βρουν τα πατήματα τους παρ’ ό,τι διοικούσαν για χρόνια μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες. Βέβαια υπάρχουν και αρκετοί που υποστηρίζουν ότι οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν είναι κακές αλλά αγαστές.

Αφορμή για το συναινετικό διαζύγιο τους, στάθηκε το επεισόδιο με το ελικόπτερο, που μετέφερε τον Βασίλη Χήτο και την παρέα του, στη Μύκονο, όπως λένε κάποιες πηγές. Το ελικόπτερο προσγειώθηκε σε παραλία του νησιού, δίπλα στους λουόμενους, και όχι σε κάποιο ελικοδρόμιο.

Αυτή η θρυαλλίδα, προκάλεσε αρνητική δημοσιότητα για το brand, και οδήγησε στην έξοδο του Βασίλη Χήτου από τη διοίκηση της ομώνυμης βιομηχανίας προκαλώντας ένα δεύτερο επεισόδιο αρνητικής δημοσιότητας.

Σε ό,τι αφορά τον Βασίλη Χήτο και τις νέες επιχειρηματικές του δραστηριότητες, τις οποίες επικαλείται η ανακοίνωση της Χήτος, παραμένει άγνωστο ποιες είναι αυτές. Το Capital.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον κ. Βασίλη Χήτο, κάτι που δεν κατέστη δυνατόν.

Ο Νίκος Χήτος, από την άλλη εκτός από το εμφιαλωμένο νερό, επενδύει στο real estate, ελέγχοντας αυτή τη στιγμή μερικά από τα πλέον εμβληματικά ακίνητα και διαμερίσματα στην Αθήνα.

Την εταιρεία ΧΗΤΟΣ -η έδρα της βρίσκεται στην περιοχή των Ιωαννίνων- την ίδρυσε το 1955 ο Γιάννης Χήτος, ο παππούς της οικογένειας, ο οποίος ασχολήθηκε με την παραγωγή γκαζόζας, λεμονάδας, πορτοκαλάδας, κ.ά.

Το 1980 τα ηνία της αναλαμβάνουν οι γιοί του Γιάννη Χήτου, Αλκιβιάδης και Κώστας οι οποίοι ξεκίνησαν συνεργασία με την Coca Cola 3E για την παραγωγή αναψυκτικών του διεθνούς brand, παρήγαγαν την Tuborg, ενώ επεκτάθηκαν και στην εμφιάλωση νερού. Ο έλεγχος της εταιρείας, πέρασε στα χέρια της τρίτης γενιάς, δηλαδή στα εγγόνια του Γιάννη Χήτου, Βασίλη, Γιάννη και Νίκου, τη δεκαετία του ’90.

Σήμερα στόχος της εταιρείας, όπως δήλωσε ο κ. Νίκος Χήτος, που επανεξελέγη ομόφωνα πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, είναι η υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου ύψους 25 εκατ. ευρώ.

“Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα, με βασικό άξονα τις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει με τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες και τους καταναλωτές μας για περισσότερο από 60 χρόνια. Και είμαστε εδώ για να τις διασφαλίσουμε, να τις κάνουμε πιο ισχυρές, βασιζόμενοι πάντα στις αρχές της κοινωνικής ευθύνης, στο σεβασμό και στη διαφάνεια” λέει ο κ. Νίκος Χήτος.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της μεγέθη, σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της (χρήση 2019), οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 55.143.886 ευρώ από 52.147.936 ευρώ το 2018, αυξημένες κατά ποσοστό 5,75% και τα καθαρά της κέρδη στα 4.643.836 ευρώ έναντι 4.094.002 ευρώ που ήταν το 2018.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: