Μελέτες από την Περιφέρεια Ηπείρου για την ανάδειξη του ιστορικού Σουλίου

Εκπονούνται από την Περιφέρεια Ηπείρου μελέτες για ολοκληρωμένες χωρικές παρεμβάσεις, όπως η ανάδειξη του ιστορικού Σουλίου, αλλά και η ανάδειξη της Κόνιτσας μέσα από την αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών.

Η υλοποίηση έργων θα ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ, που θα φέρει στην Περιφέρεια Ηπείρου σχεδόν 430 εκ. ευρώ την επόμενη οκταετία.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τη νέα προγραμματική περίοδο ανέρχεται σε 426 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 362 εκ. προέρχονται από κοινοτικούς πόρους και τα 63 αποτελούν την εθνική συμμετοχή.

Η εξειδίκευση του προγράμματος θα ξεκινήσει μετά την έγκριση του σχεδίου από τις Βρυξέλλες και ανάλογα με τις προτάσεις θα εκδίδονται και οι σχετικές προσκλήσεις, που απευθύνονται φυσικά σε δημόσιους φορείς, όπως οι περιφέρειες και οι δήμοι, αλλά και ιδιώτες.

Ειδικότερα στο έργο της ανάδειξης του Σουλίου περιλαμβάνονται η οριοθέτηση ζωνών και επίλυση των χωροταξικών ζητημάτων, η χάραξη μονοπατιών και πρόσβαση σε ιστορικούς τόπους, όπως στο Κάστρο της Κιάφας και οι οικίες Σουλιωτών, η αποκατάσταση των τριών κεντρικών πηγαδιών του οικισμού που παρουσιάζουν σημεία εσωτερικής κατάρρευσης, από τα 400, που διαθέτει η περιοχή, η αποκατάσταση παλιών οικιών, η συστηματική καταγραφή των κτηρίων του Τετραχωρίου, αλλά και όλης της περιοχής που οριοθετείται ως ιστορικός χώρος Σουλίου, καθώς και επεμβάσεις στερέωσης στα επώνυμα κτήρια, σε όποια κατάσταση και αν βρίσκονται. Παρεμβάσεις θα γίνουν και στις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δονάτου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: