Με έδρα τα Γιάννενα το νέο σώμα δασοκομάντος – Αναμένεται να είναι έτοιμο στα μέσα Ιουνίου

Ανεκτίμητης αξίας πλούτο αποτελούν τα δάση της Ηπείρου, στα οποία συναντάται μοναδική χλωρίδα και πανίδα, γι’ αυτό και η προστασία και ανάδειξή τους πρέπει να βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες των τοπικών φορέων και αρχών.

Ευτυχώς, μέχρι στιγμής η Ήπειρος που ξεχωρίζει για το μοναδικό φυσικό της περιβάλλον, δεν κλήθηκε να αντιμετωπίσει κάποιο σοβαρό περιστατικό, όπως συνέβη το περασμένο καλοκαίρι με τις εκτεταμένες, καταστροφικές πυρκαγιές σε Εύβοια, Αττική και άλλες περιοχές.

Είναι παρήγορο και ενθαρρυντικό όμως ότι και η Πολιτεία κατάλαβε την ανάγκη ενίσχυσης της πυροπροστασίας της χώρας μας, γι’ αυτό και αποφάσισε την σύσταση έξι Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ), μια εκ των οποίων θα έχει έδρα τα Γιάννενα.
Η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου και το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας πρέπει να τρέξει, προκειμένου να θωρακίσει τα δάση απέναντι σε οποιαδήποτε πύρινη απειλή προκύψει.

Το νέο σώμα…
Το νέο σώμα των δασοκομάντος λοιπόν βρίσκεται προ των πυλών και περιλαμβάνει, όπως προαναφέρθηκε τη σύσταση Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων, αλλά και την πρόσληψη 500 πυροσβεστών δασικών επιχειρήσεων ηλικίας 28 ετών έως 31 κατά περίπτωση. Οι 500 νεοπροσληφθέντες δασοκομάντος θα έχουν ως συντονιστές 90 έμπειρα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος που θα προέρχονται από τις ειδικές δυνάμεις του Σώματος (ΕΜΑΚ, πεζοπόρα τμήματα).

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει στα αθηναϊκά Μέσα Ενημέρωσης, οι δασοκομάντος θα αντληθούν σε μεγάλο βαθμό από την δεξαμενή των εποχικών πυροσβεστών, ενώ μεταξύ των κριτηρίων μοριοδότησής τους θα είναι η εμπειρία τους στην πυρόσβεση, η κατοχή πτυχίου υποβρύχιου καταστροφέα ή πτυχίου σχολής αλεξιπτωτιστών των Ενόπλων Δυνάμεων, η εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων ως εφέδρων αξιωματικών ή σε ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή στην Προεδρική Φρουρά, και η κατάρτισή τους στο αντικείμενο της δασολογίας, δασοπονίας.

Από τους 90 συντονιστές/επικεφαλής των πυροσβεστών δασικών επιχειρήσεων, 15 θα βρίσκονται σε κάθε περιφέρεια που θα εδρεύουν οι ΕΜΟΔΕ. Οι ομάδες θα είναι αερομεταφερόμενες και καθεμία, που θα επιχειρεί στα δάση, θα αποτελείται περίπου από 12 άτομα.

Έτοιμο στα μέσα Ιουνίου…
Το ειδικό αυτό σώμα, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο στα μέσα Ιουνίου, θα δουλεύει μέσα στο δάσος, σε συνεργασία με τους δασικούς και με την επιστημονική υποστήριξη των δασολόγων, ενώ δεν θα ενεργούν μόνο την ώρα της κρίσης αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αποστολή τους θα είναι η συνδρομή τους σε έργα δασοπροστασίας για την πρόληψη των πυρκαγιών, ενώ θα αποτελούν την εμπροσθοφυλακή μέσα στα δάση υποστηρίζοντας όλες τις επιχειρήσεις κατάσβεσης, καθώς θα μεταφέρονται με ελικόπτερα και θα κατεβαίνουν στο σημείο της φωτιάς. Ακόμη, θα συμμετέχουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές. Η θητεία τους θα είναι επταετής και από τις 500 οργανικές θέσεις που θα δημιουργηθούν οι 440 θα αφορούν πυροσβεστικό τεχνικό προσωπικό και οι 60 πυροσβεστικό επιστημονικό προσωπικό, με ειδίκευση στη δασολογία, δασοπονία.

Αυξάνονται και τα εναέρια μέσα
Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής περιλαμβάνει και αύξηση των εναέριων μέσων και πιο συγκεκριμένα 53 αεροσκάφη δασοπυρόσβεσης, 35 ελικόπτερα δασοπυρόσβεσης, 3 ελικόπτερα εναέριου συντονισμού, 1 αεροσκάφος μεταφοράς προσωπικού, 1 ελικόπτερο μεταφοράς προσωπικού. Από τα αεροσκάφη τα 20 θα είναι Air – Tractor, (μίνι- καναντέρ), τη στιγμή που πέρyσι ήταν 6.

Σημειώνεται ότι για δεύτερη χρονιά φέτος η χώρα μας έχει στο πρόγραμμα τη μίσθωση του ρωσικού μεγαθηρίου Beriev η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω της διμερούς συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – Ρωσίας. Μεταξύ αυτών που βρίσκονται στο πρόγραμμα για μίσθωση είναι 10 ελικόπτερα βαρέως τύπου (Erickson) και 12 μεσαίου τύπου με κάδο.

Ακόμη, μέσω του rescEU, υπάρχει η πρόθεση για μίσθωση περαιτέρω ελικοπτέρων (εκτιμάται ότι θα είναι 1 ή 2) που θα σταθμεύουν στην Ελλάδα.

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: