Ιωάννινα: Ο Δήμος παραχωρεί εκτάσεις για φωτοβολταϊκά σε Αμπελιά, Καστρίτσα, Μπάφρα και Πεδινή

Ένα μεγάλο βήμα προς μία νέα ενεργειακή πραγματικότητα ετοιμάζεται να κάνει ο Δήμος Ιωαννιτών προσδοκώντας τόσο οικονομικά οφέλη, αφού το κόστος για την ενέργεια που καταναλώνουν σήμερα οι δομές του είναι τεράστιο, όσο και περιβαλλοντικά.

Στα… σκαριά έχει λοιπόν την χωροθέτηση έξι φωτοβολταϊκών πάρκων σε διάφορα σημεία του Λεκανοπεδίου και σε εκτάσεις που του ανήκουν, οι οποίες παραχωρούνται στην Ενεργειακή Κοινότητα Ιωαννίνων που έχει συστήσει έπειτα από το «πράσινο φως» που έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση.

Μιλώντας σχετικά στον «ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ», ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας, διαβεβαίωσε ότι έχει εξασφαλιστεί η συναίνεση των κατοίκων στα χωριά όπου θα γίνουν οι υποδομές, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν ανταποδοτικά οφέλη γι’ αυτά.

Με φωτοβολταϊκά θα εξοπλίσει και ο Δήμος Μετσόβου τέσσερα σχολεία του προσδοκώντας να καλύπτει πλήρως μέσω αυτών τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Για έξι πάρκα
Με ευρεία πλειοψηφία ενέκρινε προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων την παραχώρηση δημοτικών ακινήτων στην Ενεργειακή Κοινότητα Ιωαννίνων προκειμένου να προχωρήσουν και να ωριμάσουν οι τεχνικές μελέτες για τα έξι φωτοβοταϊκά πάρκα που περιλαμβάνει προς το παρόν το έργο ενεργειακής αναβάθμισης που προωθεί ο Δήμος.

Οι δημοτικές εκτάσεις και τα ακίνητα που παραχωρούνται για να προχωρήσουν οι επόμενες φάσεις της Ενεργειακής Κοινότητας βρίσκονται στις περιοχές της Αμπελιάς, της Καστρίτσας, της Μπάφρας και της Πεδινής. Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει καταρχήν την σύνταξη έξι ενεργειακών φακέλων για αντίστοιχες εκτάσεις και πάρκα, ισχύος ενός μεγαβάτ το καθένα. Επίσης, περιλαμβάνει τη σύνταξη φακέλων για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Πεδινής και του πρώην Δημαρχείου Παμβώτιδας.

Για όλες τις εκτάσεις που επιλέχθηκαν ο Δήμος σε ανακοίνωσή του διαβεβαιώνει ότι προηγήθηκε διερεύνηση από τον τοπικό ΔΕΔΔΗΕ της εγγύτητας και της δυνατότητας σύνδεσης με το δίκτυο ΜΤ, της απορρόφησης της παραγόμενης ισχύος και του τελικού κόστους σύνδεσης του έργου στο δίκτυο.

Προώθηση ΑΠΕ
Στο πλαίσιο της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτ. Συμβουλίου έγινε η παρουσίαση του επικαιροποιημένου σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια, του ευρωπαϊκού προγράμματος LOCAL4GREEN που αποσκοπεί στην προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ υπήρξε εκτενής ενημέρωση για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της Ενεργειακής Κοινότητας Ιωαννίνων.

Το θέμα χειρίζεται ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας, ο οποίος έκανε και τη σχετική εισήγηση υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος Ιωαννιτών είναι από τους πρώτους στην Ελλάδα που κατέθεσαν την έκθεση παρακολούθησης στην σχετική ηλεκτρονική φόρμα του Συμφώνου των Δημάρχων.

Ο Βασίλης Βλέτσας
«Κάνουμε ένα μεγάλο και αποφασιστικό βήμα για την ενεργειακή μετάβαση του Δήμου σε μία καινούρια εποχή με καθαρότερες και πιο φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας», τόνισε ο Βασίλης Βλέτσας στον «Π.Λ.» με αφορμή την θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων για τα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Όπως είπε, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά. Τόσο για τα ταμεία του Δήμου, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες στα χωριά όπου θα εγκατασταθούν τα φωτοβολταϊκά, καθώς η ενέργεια που θα παράγεται σ’ αυτά θα επιστρέφει πίσω σε έργα και αναγκαίες υποδομές. Ιδιαίτερη όμως έμφαση έδωσε στο περιβαλλοντικό όφελος για όλο το Λεκανοπέδιο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «με μία κιλοβατώρα πράσινης ενέργειας θα γλιτώνουμε την εκπομπή στην ατμόσφαιρα ενός κιλού διοξειδίου του άνθρακα». Ο Αντιδήμαρχος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με τέτοιου είδους δραστηριότητες θα καταπολεμηθεί και το φαινόμενο της αιθαλομίχλης που κάθε χειμώνα «κάθεται» στην ατμόσφαιρα πάνω από τα Γιάννενα.

Οι τοπικές κοινωνίες
Τι γίνεται όμως με τους κατοίκους των περιοχών στις οποίες πρόκειται να χωροθετηθούν τα φωτοβολταϊκά πάρκα του Δήμου Ιωαννιτών; O κ. Βλέτσας σημείωσε ότι υπάρχει συναίνεση για τα έργα, η οποία προέκυψε έπειτα από αλλεπάλληλες συναντήσεις που έχουν γίνει στα συγκεκριμένα χωριά. Όπως είπε, οι εκτάσεις που διατίθενται στην Ενεργειακή Κοινότητα είναι άγονες και δεν μπορούν να καλλιεργηθούν, ενώ βρίσκονται σε σημεία που τα φωτοβολταϊκά δεν θα προκαλούν οπτική ενόχληση. Αυτή η συναίνεση απομένει φυσικά να φανεί στην πορεία υλοποίησης του έργου!

«Μακρύς ο δρόμος…»
Στο μεταξύ, μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Β. Βλέτσας σημείωσε πως «έχουμε βάλει τον Δήμο σε τροχιά υλοποίησης του ενεργειακού σχεδίου και έχουμε ήδη σε εξέλιξη έργα που σχετίζονται άμεσα με το σχέδιο ενέργειας. Αναμένουμε επίσης εγκρίσεις κι άλλων έργων με ενεργειακό πρόσημο». Όπως είπε, «στο άμεσο μέλλον θα επανέλθουμε με τροποποιήσεις του σχεδίου ώστε να το προσαρμόσουμε στη νέα πραγματικότητα των Ιωαννίνων», έσπευσε όμως να συμπληρώσει πως «ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος και χρειάζεται η συνεργασία όλων για να τον διανύσουμε».

Και στο Μέτσοβο!
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και ο Δήμος Μετσόβου στο πλαίσιο της ίδιας δράσης θα τοποθετήσει φωτοβολταϊκά στις στέγες τεσσάρων σχολικών συγκροτημάτων στην περιοχή του, με στόχο να καλύπτονται εξολοκλήρου οι ενεργειακές τους ανάγκες. Εδώ πρόκειται για ένα σημαντικό κόστος που θα γλιτώσει ο Δήμος, αν αναλογιστεί κανείς το κρύο που επικρατεί στο Μέτσοβο και το μεγάλο διάστημα που τα σχολεία έχουν απαιτήσεις σε θέρμανση. Τα φωτοβολταϊκά στο Μέτσοβο μαζί με τα πάρκα που θα εγκαταστήσει ο Δήμος Ιωαννιτών θα παράγουν συνολικά πάνω από 7 μεγαβάτ ενέργειας.

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: