Η πανδημία «χτυπά» με σφοδρότητα τα χωριά της Ηπείρου – Δεκάδες κρούσματα από συναθροίσεις σε γιορτές, ρακοκάζανα, και κυνήγι 

Τα χθεσινά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, αλλά και της Ηπείρου, επιβεβαίωσαν την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Η διασπορά που παρατηρείται στους περιφερειακούς Δήμους είναι κάτι μη αναμενόμενο και πάντως όχι στην έκταση που έχει πάρει.

Αυτή φαίνεται ότι έχει τη βάση της στους συγχρωτισμούς και στην παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας από κατοίκους οικισμών και χωριών.

Σε αυτή συνέβαλαν τόσο η κινητικότητα της εορταστικής εβδομάδας της 28ης Οκτωβρίου με τον μεγάλο αριθμό τουριστών που επισκέφθηκαν αρκετές τουριστικές περιοχές, όσο κυρίως το τελευταίο διάστημα οι μικρές «γιορτές» που στήνονται για τις αποστάξεις τσίπουρου (τα ρακοκάζανα) και κατά δεύτερο τις συναθροίσεις κυνηγών.

Η μετάδοση του κορωνοϊού, με δεδομένη τη χαλαρότητα που συνήθως υπάρχει σε τέτοιες παρέες, μεταδίδεται και σε εκείνους που μετακινούνται από τις πόλεις προς την ύπαιθρο, αλλά και σε εκείνους που μένουν μόνιμα στα χωριά τους.

Έχοντας υπόψη ότι η μεν απόσταξη τσίπουρου θα συνεχιστεί για ακόμη λίγες εβδομάδες, το δε κυνήγι αγριόχοιρου και λαγού- που συγκεντρώνει μεγάλες παρέες- θα συνεχιστεί για δύο περίπου μήνες, υπάρχει έντονη ανησυχία για περαιτέρω αύξηση της διασποράς.

Ένας άλλος επιβαρυντικός παράγοντας είναι και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε αρκετά χωριά. Και σε επίπεδο νομού οι εμβολιασμοί της πρώτης δόσης παραμένουν χαμηλοί.

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: