Η Ήπειρος θα.. δει τελικά φυσικό αέριο με την κατασκευή του αγωγού EASTMED – Θα καταλήγει στο Φλωροβούνι Θεσπρωτίας πριν κατευθυνθεί προς Ιταλία…

Μία «χρυσή» ευκαιρία προκειμένου η Ήπειρος να αποκτήσει άμεση πρόσβαση σε φυσικό αέριο αποτελεί ο περίφημος αγωγός EastMed, ο οποίος επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο λόγω των τελευταίων διεθνών εξελίξεων.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, ο αγωγός θα καταλήγει στις ακτές της Θεσπρωτίας πριν βυθιστεί στη θάλασσα για να κατευθυνθεί προς Ιταλία, οπότε θα ήταν εύκολη υπόθεση η διανομή φτηνού καυσίμου στην ευρύτερη περιοχή. Βέβαια, ακόμα δεν είναι σαφές αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει το «πράσινο φως», καθώς θέλει να διαπιστώσει πρώτα την εμπορική βιωσιμότητα του έργου. Ωστόσο, η απόφασή της να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο ανοίγει ένα νέο «παράθυρο» για την υλοποίησή του.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η Ε.Ε. θα εγκαταλείψει την πολιτική που στοχεύει στην απαλλαγή από τον άνθρακα με την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ξανά στο προσκήνιο!
Eκεί που ο αγωγός EastMed έμοιαζε να έχει μπει οριστικά στον «πάγο», η προσπάθεια της Ευρώπης να βρει εναλλακτικές πηγές ενέργειας προκειμένου να απεξαρτηθεί από το Ρωσικό φυσικό αέριο, τον φέρνει ξανά στο προσκήνιο αναζωπυρώνοντας τις συζητήσεις για την κατασκευή του. Κι αυτό επειδή ο συγκεκριμένος αγωγός μπορεί να μεταφέρει άφθονο φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο μέσω της Ελλάδας σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εμπορική βιωσιμότητα του έργου προτού δώσει την τελική της έγκριση. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά πηγή της στην ιστοσελίδα «Euractiv» Ελλάδας, «η σκοπιμότητα της συνέχισης του έργου του αγωγού EastMed θα εξαρτηθεί από την εμπορική του βιωσιμότητα και την ικανότητά του να συμβάλει στους στόχους της Πράσινης

Συμφωνίας της Ε.Ε.».
Ο φορέας υλοποίησης του έργου έχει λάβει επιχορηγήσεις από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (ΜΣΕ) για τη διεξαγωγή όλων των απαραίτητων τεχνικών μελετών, συμπεριλαμβανομένων των ερευνών βυθού και των τεχνικών μελετών που θα του επιτρέψουν να λάβει επενδυτικές αποφάσεις. «Ο φορέας υλοποίησης δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει όλες τις δραστηριότητες και δεν έχει λάβει την τελική επενδυτική απόφαση. Η εμπορική βιωσιμότητα του έργου εξαρτάται επίσης από τις μελλοντικές ανάγκες της περιφερειακής ζήτησης», πρόσθεσε η πηγή της Επιτροπής.

Η σημασία για την Ήπειρο
Για την Ήπειρο η κατασκευή του αγωγού EastMed είναι πολύ σημαντική υπόθεση κι αυτό γιατί προβλέπεται πως θα καταλήγει σε ακτή της Θεσπρωτίας και συγκεκριμένα στο Φλωροβούνι. Η χάραξη αυτή δημιουργεί σημαντικές προοπτικές για την περιοχή μας, η οποία θα μπορέσει έτσι να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι βρίσκεται πάνω σε ένα πολύ σημαντικό γεωγραφικό σταυροδρόμι, αποκτώντας, έστω με καθυστέρηση, άμεση διανομή φυσικού αερίου, με ευεργετικές επιπτώσεις για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Εξάλλου, η Ήπειρος διαθέτει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου να εκμεταλλευθεί. Βρίσκεται πάνω σε ένα ιδιαίτερα κομβικό σημείο, στο οποίο συναντώνται δύο από τα μεγαλύτερα οδικά δίκτυα της χώρας, η Ιόνια και η Εγνατία Οδός, ενώ παράλληλα διαθέτει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας που τα επόμενα χρόνια εκτιμάται πως με την παραχώρηση θα γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη και θα μετατραπεί στη σημαντικότερη πύλη της Ελλάδας προς την Ευρώπη.

Ο ρόλος των ΗΠΑ
Ο EastMed αποσκοπεί στη μεταφορά εννέα έως 12 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως από υπεράκτια αποθέματα φυσικού αερίου μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου στην Ελλάδα και στη συνέχεια μέσω υποθαλάσσιας σύνδεσης στην Ιταλία και σε άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Στο μεταξύ, σύμφωνα πάντα με το«Euractiv», μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ουάσινγκτον παραδέχθηκε πρόσφατα ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Μόσχα. Ωστόσο, δεν έγινε καμία συγκεκριμένη αναφορά στον EastMed, ο οποίος είχε μπει στο… συρτάρι έπειτα από παρέμβαση των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, νωρίτερα φέτος, σε δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε διατυπωθεί η άποψη ότι η Ουάσιγκτον δεν υποστηρίζει πλέον την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, καθώς το ενδιαφέρον των ΗΠΑ στρέφεται πλέον στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, ένα βασικό στοιχείο είναι το κατά πόσον ο αγωγός θα είναι εμπορικά εφικτός ή αν υπάρχουν άλλες επιλογές στο τραπέζι.

Η συμφωνία του 2020
Όταν Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν τη συμφωνία για τον αγωγό τον Ιανουάριο του 2020, εκ μέρους της Ε.Ε. είχε τονιστεί ότι ο αγωγός θα πρέπει να θεωρηθεί ως «μία επιλογή» για την αξιοποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου EastMed για την Ε.Ε., παράλληλα με την επιλογή μεταφοράς του με δεξαμενόπλοια υπό μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου είχε παρουσιάσει και μία εναλλακτική ιδέα στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον Μάρτιο του 2021, προτείνοντας ο αγωγός, αντί να πηγαίνει στην Κύπρο, να κατευθύνεται στην Αίγυπτο από τη στεριά και στη συνέχεια ανεβαίνει στην Κρήτη, περνώντας από την περιοχή της οριοθετημένης ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ. Τα πλοία LNG θα μπορούν στη συνέχεια να μεταφέρουν το αέριο είτε στην Αλεξανδρούπολη στη βορειοανατολική Ελλάδα είτε αλλού, έχοντας ως τελικό προορισμό την Ευρώπη.

«Παράθυρο» ευκαιρίας!
Για τον Μιχάλη Μαθιουλάκη, εμπειρογνώμονα στον τομέα της ενέργειας στο ΕΛΙΑΜΕΠ, εκτός από τις τεχνικές προκλήσεις του, ο αγωγός EastMed επηρεάστηκε τα τελευταία χρόνια κυρίως από τις πολιτικές της Ε.Ε. για την απαλλαγή από τον άνθρακα, η οποία απέφυγε να προσφέρει περαιτέρω οικονομική και πολιτική στήριξη σε νέα έργα υποδομής φυσικού αερίου. Για το σκοπό αυτό, όπως πρόσθεσε, η ανανεωμένη αποφασιστικότητα της Ε.Ε. να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια μειώνοντας σημαντικά την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο ανοίγει πράγματι ένα «νέο παράθυρο ευκαιρίας» για την υλοποίηση του αγωγού.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι αυτή η αποφασιστικότητα να στηρίξει νέες υποδομές φυσικού αερίου μπορεί να μην διαρκέσει πολύ, καθώς αποκλίνει από τις μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες της Ευρωπ. Ένωσης για απαλλαγή από τον άνθρακα.

Επιπλέον, είπε, η πορεία των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη για το υπόλοιπο του 2022 και σε σχέση με τις εξελίξεις με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θα καθορίσει τα σήματα της αγοράς που θα δημιουργηθούν για τις επιχειρηματικές οντότητες που εξετάζουν το ενδεχόμενο συμμετοχής ή χρηματοδότησης του έργου.

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: